achtergrondafbeelding
VRO-Bochten

Hoe leer ik beter motorrijden?

Een dagje op 'herhaling': leerzaam en leuk

2 sep 2018, 10:00  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Voortgezette rij-opleidingen voor motorrijders, daar wordt grif gebruik van gemaakt. Vooral door rijders die al enige tijd het rijbewijs hebben. Waarom? Omdat ze beter en veiliger willen rijden. En omdat zo’n dagje op ‘herhaling’ gewoon leuk is.

Omgaan met het onverwachte

Plotseling wisselt een auto voor je van rijstrook. Dat had je niet verwacht. Je remt net even te schielijk, je voelt je achterband glijden, het gaat nog maar net goed. Het is zo’n situatie waarin je hart meteen in de hoogste versnelling schiet. ‘Verdraaid nog aan toe’, denk je, ‘waarom rem ik juist nu zo lomp?’ Dat zijn precies de dingen die je afleert als je een voortgezette rij-opleiding volgt. Je leert goed te reageren op onverwachte situaties en niet onnodig in de problemen te komen. Én, veel verzekeraars geven je korting op de premie als je een VRO-certificaat hebt behaald.

Waar een voortgezette rij-opleiding te volgen?

De KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) biedt al geruime tijd VRO Motortrainingen. Van een basistraining waarin het vooral gaat om betere beheersing van je motor en het afleren van ingeslopen gewoontes. Tot aan trainingen voor ‘experts’ op het circuit of een training die specifiek is gericht op ‘bochten’.

Ook bij Verkeerstraining Nederland kun je terecht. Dit bedrijf is opgericht door Rob Riechelman, die sinds 1980 al werkt bij de motorpolitie. Op de site geeft hij trefzeker aan waarom een training voor beter motorrijden nuttig en leuk is: ‘Veiligheid staat bij mij zeer hoog in het vaandel. Als gediplomeerd rij-instructeur begeleid ik medemotorrijders graag naar een hoger niveau. Vlot maar veilig motorrijden met een goede voertuigbeheersing en verkeersinzicht, geeft een fantastisch gevoel.’

Sliptraining op de motor

De ANWB heeft evenzeer een serie trainingen waarin je leert omgaan met listige situaties, zoals rijden in de regen en wat je moet doen als je motor in slip raakt. Op een ANWB motor met zijwielen wordt het blokkeren van voor- en achterwiel geoefend. Ook ervaar je het verschil tussen een motor met en zonder ABS.

Motorrijden in de bergen

Moto Sportivo houdt bergtrainingen. Je leert hoe je op bochtige wegen nog veiliger en vloeiender kunt rijden. Aspecten als positie op de weg, bochtentechniek, remmen bij hogere snelheden, kijktechnieken, gevaar zien, inhaaltechnieken komen aan bod. Leuk: je kunt hier reizen van meerdere dagen boeken naar heuvelachtig of bergachtig gebied. Dat is trainen en genieten van motorrijden tegelijk.

Overigens kun je ook bij een aantal rijscholen terecht voor voortgezette rij-opleidingen met je eigen motor of voor specifieke trainingen. Het aanbod is kortom groot en dat geeft aan dat veel motorrijders graag op ‘herhaling’ gaan en veiligheid echt serieus nemen.

Share Tweet Share Share E-Mail