Hoe lang gaat een motorhelm mee?
Levensduur van helm afhankelijk van materiaal en gebruik.
Op een motorhelm staat geen houdbaarheidsdatum. Is ook niet verplicht. Gaat hij dan eeuwig mee? Nou nee, een helm gaat maximaal 7 jaar mee en bij intensief gebruik nog korter.
Elke motorhelm ondergaat een serie tests voordat die op de markt komt. Daarvoor gelden strikte regels en procedures. Net als auto’s krijgt de helm een serie crashtests voor de kiezen. De buitenschaal en het schokdempend materiaal aan de binnenkant moeten die doorstaan anders mag de helm niet in de verkoop.
Veroudering wordt niet getest
Het effect van veroudering op de bescherming is geen onderdeel van de test. En toch wordt een helm minder veilig. Vooral de binnenschaal, die echt de klap op je hoofd moet opvangen en verzachten, heeft een beperkte houdbaarheid. Rij je met een te oude (lees: minder veilige) helm dan zal niemand daar iets van zeggen en een bekeuring zul je al helemaal niet krijgen.
Hoe ouder, hoe ruimer de helm zit
Toch is het verstandig om eens stil te staan bij veroudering. Je kunt eigenlijk zelf al snel vaststellen dat je helm minder veilig wordt. Als hij bijvoorbeeld niet meer zo strak om je hoofd zit, dan is de dempende binnenschaal minder effectief. Die is gemaakt van polystyreen (piepschuim) en met de tijd verliezen de luchtkamertjes hun veerkracht. Dit heeft tot gevolg dat de binnenschaal verhardt en door het krimpen van de schaal wordt de helm dus ruimer.
Het is echt tijd voor vervanging als de helm gaat schommelen en draaien in de rijwind. Echter na 7 jaar zijn eigenlijk alle helmen, ongeacht de buitenschaal en de samenstelling van het binnenmateriaal, versleten. Hoe vaker je je helm gebruikt hoe sneller het binnenmateriaal (onder meer door zweet) zijn effectieve demping verliest.
Composiethelm gaat langer mee
De harde buitenschaal van je helm kan gemaakt zijn van polycarbonaat. Dat zijn in de regel de minder dure exemplaren. Het materiaal wordt harder door de invloed van zonlicht en wordt dan bros. Daarom zie je dat fabrikanten steeds meer kiezen voor composiet: glasvezel, carbonfiber en aramide vezel (Kevlar). Ook omdat composiet lichtere helmen oplevert. Composiethelmen verouderen minder snel. Dan kun je en mag je uitgaan van een levensduur van 7 jaar. En zelfs nog wel ietsje langer als je hem niet dag in, dag uit gebruikt.
Voor sportieve rijders is aan te raden voor een composiet helm te kiezen vanwege de slijtvastheid van de buitenschaal, daarnaast zijn de “echte” supersport-helmen in de binnenschaal voorzien van verschillende dichtheden aan polystyreen (piepschuim), die de impact van een val bij hoge snelheid beter kunnen opvangen.