achtergrondafbeelding

Je motorhelm verzorgen: zo doe je dat!

Tips om je helm in topconditie te houden

6 jan 2022, 12:03  •  Nieuws  •  Door Kevin Hemmer

Het is het belangrijkste onderdeel van je outfit: de motorhelm. Het is daarom belangrijk om goed voor je helm te zorgen. Zo blijven de beschermende capaciteiten optimaal en verleng je de levensduur van je helm. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw helm in topconditie blijft en kan je met een gerust hart de weg op!

Don’t drop it!

Niet laten vallen is misschien wel de belangrijkste tip om je helm in topconditie te houden. Een helm is gemaakt om klappen tegen het hoofd te absorberen, maar is ook gemaakt om dit één keer heel goed te doen. Wanneer een helm valt heeft die dus zijn werk gedaan, alleen zat die niet op hoofd. Maar waarom kan een helm maar één keer een klap opvangen? Dat komt door de materialen waarvan de helm gemaakt is. De buitenschaal is gemaakt van hard materiaal, van bijvoorbeeld carbon of fiberglas. Bij een impact zorgt de buitenschaal ervoor dat de energie die vrijkomt door de klap wordt verdeeld over de rest van de helm, door mee te veren. De binnenschaal heeft een dempende functie, en zorgt ervoor dat zo min mogelijk trillingen het hoofd bereiken. In tegenstelling tot de buitenschaal veert de binnenschaal niet terug naar zijn originele vorm. Er ontstaat dan er een deuk. Een gevallen helm is dus zijn capaciteit verloren om je te beschermen bij een eventuele crash. Zelfs als je niets aan de buitenkant ziet. Wees daarom ook voorzichtig met het kopen van een tweedehands motorhelm. Je weet niet wat ermee is gebeurd.

Beperk het risico

In het verlengde van de eerste tip: beperk zo veel mogelijk het risico dat er iets met je motorhelm kan gebeuren. Plaats de helm bijvoorbeeld niet op het zadel van je motor als deze op de zijstandaard staat, maar zet hem direct op de grond. Of hang je helm niet aan de spiegel van je motor. Dit is sowieso geen goede plek voor je helm aangezien de spiegel in de binnenschaal van de helm prikt en daarmee beschermend vermogen verliest. Bewaar je helm het liefst op een vlakke ondergrond waar de kans op vallen het kleinst is. Het zou zonde zijn als je een gloednieuwe helm van een paar honderd euro direct kan afschrijven omdat die gevallen is.

Hoe het dus niet moet:

Motorhelm schoonmaken

Je helm in topconditie houden vergt een beetje liefde. Wanneer je zorgt voor je helm, zal deze voor jou zorgen op het moment dat je hem het hardste nodig hebt. Daarom helpt het als je regelmatig je helm schoonmaakt, idealiter na iedere rit. Veeg de vliegjes van je vizier, blaas de scharnieren schoon en haal eventueel vuil uit de ventilatieopeningen. Je helm ziet er niet alleen beter uit, maar je verlengt ook de levensduur ervan. Vermijd bij het schoonmaken agressieve middelen als allesreiniger of afwasmiddel. Deze vloeistoffen bevatten ingrediënten die zich invreten in de lak en het vizier. Gebruik liever alleen water of reinigingsproducten speciaal ontwikkeld voor motorhelmen. Praktische tip: doordrenk 3 à 4 vellen keukenpapier met warm water en leg deze over het vizier van je helm na het rijden. Verwijder het keukenpapier na een paar minuten af en je veegt zo de vliegen van je vizier. Goedkoop én effectief!

Binnenkant van de helm wassen

De meeste helmen zijn voorzien van een uitneembare binnenvoering. Dit heeft twee redenen, ten eerste zodat je het kan wassen en de tweede reden is dat je het kan vervangen. Over die tweede later meer. Zweet, haarproducten en het ademen in de helm zorgt ervoor dat de binnenvoering op den duur niet meer zo fris is. Het is dan ook geen verkeerd idee om af en toe de binnenvoering van je helm te wassen. De frequentie van het wassen is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je de helm gebruikt. Als je dagelijks rijdt was je de binnenvoering wat meer dan wanneer je sporadisch de motor pakt. De binnenvoering kun je vaak gewoon in de wasmachine doen op een zacht programma, maar lees voor zekerheid wel eerst de instructies. Vervolgens kan je de voering aan de lucht laten drogen.

Binnenvoering vervangen

Als je veel rijdt kan het zijn dat de wangkussens in de loop van tijd losser komen te zitten. Dat is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Een helm moet eigenlijk net iets te strak zitten om perfect zijn werk te kunnen doen. Hoe lang de wangkussens meegaan is afhankelijk van hoeveel je rijdt en de kwaliteit van de helm. Vaak kun je een nieuw setje aanschaffen voor een paar tientjes en dan zit je helm weer als gegoten.

Motorhelm vervangen

Een helm heeft officieel geen houdbaarheidsdatum. Toch gaan de meeste helmen 3 tot 5 jaar mee. Zijn er duurdere materialen gebruikt in de helm kan een helm soms wel 7 jaar meegaan. Factoren als gebruik, regen en zon hebben effect op de levensduur. Over de jaren heen wordt een helm steeds een beetje minder sterk. Het is daarom verstandig om je helm na trouwe dienst te vervangen voor een nieuw exemplaar, ook als je hem in die 5 jaar niet zo vaak hebt gebruikt.

 

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen