achtergrondafbeelding

Hoe houd je je hoofd koel op de motor in deze warmte?

Zes tips om hittegolf in je helm te weren.

11 aug 2020, 14:36  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Nattigheid en kou is wat, maar bij een hittegolf is rijden op een motorfiets evenmin een pretje. Bij een luchttemperatuur van meer dan 30 graden kan het boven het asfalt al gauw 35 graden of meer zijn. Hoe houd je dan je hoofd koel, vooral onder de helm?

Koeling bij het hoofd is belangrijk als het snikheet is. Een groot deel van je lichaamswarmte raak je immers kwijt via je hoofd. Daar begint het zweten het eerst. Dus kop in de wind maar met een motorhelm op heeft dat weinig effect. Wat kun je doen om het toch enigszins dragelijk te houden? Hier zes tip:

Kies een jethelm

Overweeg voor de zomer een jethelm zonder kinstuk. En zo’n jethelm kost je ook niet eens de kop, ze zijn minder duur dan integraalhelmen. Die zijn het warmst, omdat ze strak aansluiten op de kin en rond de hals. Je kunt het vizier openen maar dan zit het voor de ventilatie-openingen boven op de helm en beperkt het de luchtcirculatie rond het hoofd. Een alternatief is een systeemhelm met een opklapbaar kinstuk. Rijden met het kinstuk open wordt echter niet aanbevolen. Bij een val is er een hoger risico op nekletsel door het opgeklapte kinstuk.

Kies lichte kleuren

Donkere kleuren absorberen meer warmte. Wit weerkaatst het meeste licht. Witte voorwerpen warmen daardoor minder sterk op. Dus lichtgekleurde helmen houden het voor je hoofd dragelijker in een hittegolf. Dus als je toch aan een nieuwe helm toe bent en je hebt geregeld last van een verhit hoofd, let dan op de kleur.

Wel integraalhelm? Let dan op ventilatie

Een integraalhelm is eigenlijk een must op een supersportmotor. De luchtweerstand is lager van bij welke andere helm dan ook en dat merk je bij hogere snelheden. Tegenwoordig is de ventilatie bij integraalhelmen beter dan ooit. De openingen zijn groter en er zijn meer openingen, vaak ook aan de achterkant. Binnenschalen zijn bovendien voorzien van luchtsleuven, zodat de wind vrij spel krijgt langs het hoofd. De luchtstroom voert de warmte af.

Blijven rijden

Je kunt nog zo’n goed geventileerde helm hebben, zonder rijwind werkt dat niet. Vermijd dus lang stilstaan en langzaam rijden in files. Blijven rijden is belangrijk, dus omzeil de file door rustige wegen te kiezen. Dat is misschien omrijden, maar met rijwind hou je het langer vol.

Coole motor en koele motor

Ook je motorfiets is gebaat bij de koelende rijwind. De hitte die van het blok opstijgt, kan de gevoelstemperatuur doen oplopen tot meer dan 40 graden. Vermijd files en kies bewust voor wegen waar je kunt doorrijden.

Natte sjaal

De goedkoopste oplossing is een natte sjaal rond de hals. Het koelend effect houdt makkelijk een uur aan. Voor velen genoeg om verkoeld door een rit te komen. Ook motorzaken hebben koelende sjaaltjes in de aanbieding.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen