achtergrondafbeelding
Kymco Agility

“Helmplicht voor snorfietsers invoeren”

Meerderheid Tweede Kamer is vóór invoeren van helmplicht

12 dec 2018, 7:10  •  Nieuws  •  Door Bart Oostvogels

Als het aan de Tweede Kamer ligt, komt er een helmplicht voor snorfietsers. Te vaak raken bestuurders van snorfietsen, voertuigen met een blauw kenteken dus, betrokken bij verkeersongelukken. Dat moet veranderen.

Traumatisch hersenletsel

Een meerderheid van de Tweede Kamer is het eens met een pleidooi van 130 artsen. In dat pleidooi – onder aanvoering van een neuroloog, een spoedarts en een internist van het UMCG in Groningen – staat onder meer het volgende: “Overal in het land botsen snorfietsers tegen objecten of verliezen de controle over het stuur. Het leidt vaak tot traumatisch hersenletsel en dit maakt deze ongelukken zo ernstig. Het verlies van hersenfuncties heeft een veel grotere impact op de verdere levens van de slachtoffers dan blijvende schade aan andere lichaamsfuncties.”

De cijfers

Op jaarbasis komen er nu tientallen snorfietsbestuurders om in het verkeer. Daarnaast lopen ongeveer tachtig mensen ernstig schedelletsel op. Kortom: een helmplicht invoeren voor bestuurders van snorfietsers – voertuigen die niet harder mogen dan 25 km/u – is meer dan welkom. Met zo’n helmplicht kan het aantal doden met meer dan de helft afnemen.

VVD en PVV zijn tegen

De VVD (regeringspartij) en de PVV (oppositiepartij) zijn overigens tegen een verplichting. Deze partijen vinden dat een snorfietsbestuurder zelf moet kunnen bepalen of hij of zij een helm opzet.

Wordt vervolgd…

Bijzonder is overigens dat Nederland het enige land in Europa is waar geen helmplicht geldt voor snorfietsen. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) pleitte al in 2012 voor invoeren van de helmplicht voor snorfietsbestuurders. Het onderwerp wordt de komende tijd uitgebreider behandeld door de Tweede Kamer. Wordt vervolgd dus.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen