achtergrondafbeelding

Het kopen van je eerste motor

18 dec 2023, 10:45  •  Nieuws  •  Door De Redactie

Heb je je motorrijbewijs gehaald? En sta je nu op het punt om je eerste motor aan te schaffen? Gefeliciteerd! Het kopen van je eerste motor is een mijlpaal. Je gaat een leuk avontuur tegemoet. Of je nu droomt van de wind door je haren, of gewoon op zoek bent naar een efficiënt vervoermiddel: de juiste motor kopen is belangrijk. Wij geven je tips die je helpen om jouw eerste motor te kopen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Voordat je je eerste motor gaat kopen, zijn er een aantal overwegingen waar je rekening mee kunt houden. Wij geven je een aantal tips:

  1. Bepaal je behoeften: Overweeg wat je nodig hebt. Ben je een beginner of heb je al enige ervaring? Denk na over het type rijden dat je van plan bent om te doen. Wil je een motor voor woon-werkverkeer, cruisen op de snelweg of voor off-road avonturen? Wanneer je je behoeften duidelijk hebt, kun je op zoek naar een geschikte motor.
  2. Kies een geschikte cilinderinhoud: De cilinderinhoud heeft invloed op de kracht van de motor en de algehele rijervaring. Voor beginners wordt meestal aangeraden om te beginnen met een bescheiden cilinderinhoud, tussen de 250cc en 500cc, om een beheersbare start te hebben. Heb je al meer ervaring? Dan kun je een motor met een grotere cilinderinhoud nemen.
  3. Maak een testrit: Neem de tijd om verschillende modellen te testen voordat je een beslissing neemt. Een testrit geeft je een gevoel van hoe de motor aanvoelt en of het comfortabel is voor jouw lichaamsbouw. Zo kun je een motor kiezen die bij jou past.
  4. Raadpleeg ervaren rijders: Praat met ervaren motorrijders om inzicht te krijgen in verschillende modellen en merken. Ze kunnen waardevolle adviezen delen op basis van hun eigen ervaringen. En kunnen je helpen bij de aankoop van jouw eerste motor.
  5. Kijk of je de motor goed kunt verzekeren: Er zijn veel motorverzekeringen, maar niet elke verzekering past bij elke motor. Laat je dus goed informeren over de verschillende motorverzekeringen, voordat je een motor koopt.

Financieringsmogelijkheden

Een nieuwe motor kost gemiddeld € 10.000, maar dit kan oplopen tot tienduizenden euro’s voor luxe modellen. Zorg dus, voordat je een motor koopt, dat je goed inzicht hebt in je financiële situatie. Misschien heb je al jaren gespaard voor deze aankoop of kun je geld lenen voor een motor. Nieuwe motoren zijn dus duur. En als beginner is de kans op kleine beschadigingen bij het leren groot. Overweeg daarom ook gebruikte motoren. Deze zijn vaak betaalbaarder en eventuele waardevermindering is vaak al opgetreden. Let wel op onderhoudskosten. Bekijk welk onderhoud de motor in het verleden heeft gehad en maak een inschatting voor de toekomst. Inclusief de prijs van reserveonderdelen en het arbeidsloon voor reparaties. Een motor die betaalbaar lijkt, kan duur worden in onderhoud. Kijk ook goed naar de staat van de motor. Let op slijtage, eventuele ongelukken of reparaties.

Zo kun je goed voorbereid op zoek naar jouw droommotor!

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen