achtergrondafbeelding

Motorverzekering voor beginners: Essentiële begrippen die je moet kennen

7 aug 2023, 9:35  •  Nieuws  •  Door Robin Nieuwhof

Dus, je bent nieuw in de wereld van motorrijden en je hebt gehoord over die motorverzekeringen, maar al die verzekeringstermen kunnen best verwarrend zijn. Geen zorgen, wij leggen het je uit! Het is enorm belangrijk om een beetje te snappen waar het allemaal over gaat voordat je beslissingen maakt over welke motorverzekering het beste bij jou en je voertuig past.

WA-verzekering: the basics

WA staat voor “Wettelijke Aansprakelijkheid”. Dit is het minimale wat je moet hebben voor je motor. Als je een ongeluk veroorzaakt en het is jouw schuld, dan betaalt deze verzekering de schade aan de andere partij, inclusief hun medische kosten.

Casco verzekering: level up

Stel je wilt niet alleen de andere verkeersdeelnemers en hun voertuigen dekken, maar ook je eigen motor. Daar komt de casco verzekering om de hoek kijken. Deze verzekering is de grote broer of zus van de WA-verzekering. Het dekt niet alleen de schade die jij veroorzaakt, maar ook diefstal, ongelukken en vandalisme aan je eigen motor.

No-claim korting: claim je korting!

Heb je een jaar lang zonder schadeclaims gereden? Dan verdien je een no-claim korting op je verzekeringspremie. Hoe beter jij voor je tweewieler zorgt, hoe meer korting je pakt. Dit kan enorm helpen om je premie lager te houden!

Eigen risico: own up

Stel je voor, je hebt een ongeluk(je). Voor je verzekering in actie komt, moet je eerst een deel van de schade zelf betalen, dat noemen ze eigen risico. Het bedrag hangt af van wat je hebt afgesproken met je verzekeraar.

Dekking voor opzittenden: make sure your friends are okay!

Met deze dekking ben niet alleen jij, maar ook je vriend of vriendin op de achterbank gedekt als er iets mis gaat. Medische kosten, blijvende schade, en zelfs voor het geval dat er iets echt ernstigs gebeurt. Veiligheid voorop!

Polisblad en -voorwaarden: de kleine (belangrijke) lettertjes

Een polisblad krijg je wanneer je je motorverzekering regelt. Hierop staat je polisnummer, wat je precies gedekt hebt en alle contactgegevens van je verzekeraar. Ook worden de polisvoorwaarden met je gedeeld. Dit zijn alle regels van je verzekering. Lees dit goed door voordat je op je motor stapt. Zo weet je precies waar je aan begint.

Zo, dat is wat je allemaal moet weten als beginnende motorrijder. Deze kennis helpt je om betere keuzes te maken voor je motorverzekering. Of je nu gaat voor de WA-verzekering of voor de casco verzekering met extra dekking voor opzittenden, je bent nu klaar om vol vertrouwen de weg op te rijden.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen