achtergrondafbeelding

Geen snelheidsrecords op Bonneville zoutvlakte vanwege…water!

Ongekend: de al jaren gortdroge zoutvlakte is overstroomd

17 aug 2022, 17:46  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

28 augustus 2022 zouden de snelste motorfietsen op aarde aan de start staan van de Bonneville Salt Lake racetrack. Hevige stormen en regen trokken een streep door de rekening.

Op sommige plekken staat de racetrack meer dan 25 centimeter onder water. Logisch dus dat de organisatoren het evenement Bonneville Motorcycle Speed Trials 2022 voor dit jaar hebben afgeblazen.

Ongekend: zoutvlakte onder water

Hoogst bijzonder is de situatie wel. De Bonneville zoutvlakte was weliswaar ooit een meer, maar water golfde er al lang niet meer. Na de verdamping bleef een dikke laag zout over. Een vlakte in een uiterst droog klimaat.

Snelheden boven 600 km/u

De omstandigheden zijn ideaal om snelheidsrecords te vestigen en dat al tientallen jaren. Op 25 september 2010 is bijvoorbeeld met een Suzuki Hayabusa een snelheid van meer dan 605 km/u geklokt. Kijk maar eens naar deze lijst.

Weer van slag

De weerssystemen zijn wereldwijd deze zomer behoorlijk van slag, dat blijkt wel uit de hevige regenval in de staat Utah, waar de Bonneville Salt Lake ligt. Terwijl hier in Europa de problemen zich opstapelen door ongekend droge weersomstandigheden.

Volgend jaar nieuwe kansen

Het water is niet op tijd weg dus worden de recordwedstrijden voor motorfietsen niet gehouden op de Bonneville zoutvlakte. Ze zijn voor dit jaar gecancelled.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen