achtergrondafbeelding

Gaat Amerongen op slot voor motorrijders?

Alternatief voorstel van MAG en KNMV aan gemeente

14 feb 2023, 17:15  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Belangenorganisaties van motorrijders zoeken samen met de gemeente naar een oplossing voor overlast voor inwoners van Amerongen.

Het oude dorpscentrum van Amerongen is de poort naar de voor veel motorrijders populaire Lekdijk. Op mooie dagen geeft dat overlast. Dus hebben inwoners bij de gemeente aangedrongen op maatregelen. Na een door 24 van de 29 gemeenteraadsleden van Utrechtse Heuvelrug aangenomen motie met die opdracht ging de gemeente recentelijk in gesprek met MAG en KNMV.

Hoe zit het precies?

“Het oude dorp van Amerongen ligt aan het oostelijke uiteinde van de populaire Lekdijk. Motorrijders die dat deel van de dijk in hun route opnemen en boven de rivier willen blijven, komen er dus allemaal doorheen. In de smalle straatjes kan die kwantiteit voor overlast zorgen”, beamen ook MAG (Motorrijders Actie Groep) en KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging). Een totale afsluiting van het oude dorp, waarbij alle motorrijders gedwongen worden om dit deel van de Lekdijk via de pont ten zuiden van Amerongen te benaderen of te verlaten, is echter voor beide belangenorganisaties onacceptabel.

Wat is het voorstel van MAG en KNMV?

Motorrijders maken nu gebruik van drie wegen door het dorp. MAG en KNMV hebben voorgesteld om de Kersweg, kortste van die drie wegen, voor motorrijders open te houden. De aan de westzijde onder het oude dorp Amerongen lopende Kersweg is nu een fietsstraat waar auto’s met gedeeltelijk eenrichtingsverkeer te gast zijn. Deze weg zou voor motorrijders en fietsers tweerichtingsverkeer moeten worden. Ter compensatie komt er dan een inrijverbod voor auto’s, vanzelfsprekend met een uitzondering voor aanwonenden.

Voorstel voorleggen aan gemeenteraad

Het aantal motorrijders dat door het dorp rijdt wordt zo gereduceerd. De wethouder legt het voorstel van MAG en KNMV voor aan de gemeenteraad. MAG-beleidsmedewerker Vera de Bruijn: “Mocht de gemeenteraad ons voorstel niet accepteren en Amerongen in de weekenden definitief voor motorrijders op slot willen doen, dan laten we het er natuurlijk niet bij zitten. De route via de pont kan voor een deel van de motorrijders een optie zijn, maar is dat voor een minstens even groot deel absoluut niet.”

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen