achtergrondafbeelding

Eysing retrobrommer met design van Pininfarina

Nederlandse start-up met knipoog naar oud motormerk Eysink

18 dec 2022, 16:49  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Het Nederlandse Eysing bouwt elektrische bromfietsen met een klassieke vormgeving. Die is geïnspireerd op een oeroud Hollands motormerk Eysink.

Eysing is een Nederlands bedrijf, opgericht door vier jeugdvrienden uit Vught. Die staken in 2017 de koppen bij elkaar en begonnen voor zichzelf een e-bromfiets te ontwerpen en te bouwen op basis van een klassieke Nederlandse Eysink-motorfiets, de Alpenjager, uit 1938. Een van de investeerders van toen is trouwens Martin Eijsink, een van de nazaten van de oprichters van motormerk Eysink uit Amersfoort.

Prototypes van Eysing

Het viertal schroefde drie rijdende Eysing Pioneer-prototypes in elkaar en showden die in 2018 op de Masters Expo in Amsterdam. De belangstelling was overweldigend en dat was het begin van de Eysing Company.

Schaalvergroting

De productie van de Pioneer begon in 2020 in een hal in Den Bosch. Een jaar later is een assemblagelijn opgetuigd in Geffen. In datzelfde jaar is ook een Tailor Made-programma gestart. Kopers (online) kregen de mogelijkheid te kiezen uit diverse specificaties en kleuren. De zaken gingen crescendo en dus was verdere schaalvergroting noodzakelijk.

Weer terug naar Vught

In 2021 heeft de Eysing Company een zelfstandige productiefaciliteit gecreëerd met goedkeuring door de RDW en is ook de EU-typegoedkeuring verkregen. Verhuizing naar een grotere productiefaciliteit was een must, dus verhuisden ze in 2022 terug naar Vught (N-Brabant), waar het allemaal begon in 2017.

Samenwerking Pininfarina

Sinds dit jaar werkt Eysing samen met internationale dealers en ook met Pininfarina met als resultaat de strakker en sportiever vormgegeven Eysing PF40. Het is de meeste exclusieve bromfiets van dit merk en dat zie je ook in de prijs van meer dan 13.780 euro (ex.BTW) terug. Daarvoor krijg je wel een Eysing met gietwielen en een sterkere 2,0 kW motor plus een rijbereik van 100 km. Net als bij de andere modellen is de maximale snelheid 45 km/uur. De basisversie Eysing Pioneer komt op een volle lading tot 80 km ver en heeft een motor van 1,5 kW. Een Pioneer heb je overigens vanaf 7.070 euro (ex. BTW).

Meer weten? Klik hier voor de site van Eysing.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen