achtergrondafbeelding

Elektrische bromfiets uit Achterhoek: Brekr

Brekr breekt een lans voor emissievrij brommen

10 okt 2019, 17:18  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Elektrisch brommen heeft de toekomst volgens Brekr. Het bedrijfje uit Doetinchem zet zijn kaarten op die markt met een alleszins apart ogende creatie. Dat is de Model B. Voorjaar 2020 is de marktintroductie gepland.

Vier mannen zijn in 2018 gestart met de ontwikkeling van Brekr. Ze stellen een passie te delen voor elektrisch rijden, techniek en design. Inmiddels groeit het Brekr-team. Vele specialisten, deskundigen, enthousiastelingen en leveranciers werken aan de vervolmaking van Brekr en het eerste product: de Model B.

 

Doordacht: ruimte voor twee batterijen

De elektrische bromfiets van Brekr lijkt doordacht in elkaar te zitten. Echt handig is de uitneembare batterij van 1,9 kWh. Die kun je in de fiets opladen maar ook meenemen om hem binnen in huis op te laden. En het is mogelijk een lege voor een volle om te wisselen. Er is zelfs ruimte voor twee batterijen zodat je een dubbele actieradius krijgt. Met een batterij haal je tussen de 50 tot 80 kilometer, met twee 100 tot 160 km.

Licht geconstrueerd

De Model B heeft een aluminium frame. Dat scheelt gewicht. De elektrische brommer is lichter dan de gemiddelde bromscooter. Met batterij komt hij op 72 kg. De brommer heeft duidelijk hoogwaardige componenten, zoals een upside down-voorvork en een schuin geplaatste schokdemper achter. De elektromotor zit in het achterwiel. De unit voor de batterijen zit tussen de benen.

Twee snelheden

De Brekr Model B komt in twee versies: met een top van 25 km/uur en met 45 km/uur. Er is te kiezen uit twee vermogens: 3 kW of 4 kW. Het maximale koppel is flink, 100 of zelfs 150 Nm. Genoeg voor een snelle sprint en veel trekkracht. Opladen kost 4,5 uur en met de snellader 3 uur.

De mannen achter Brekr

Het viertal achter Brekr heeft de nodige ervaring en kennis in huis. De technische leiding is in handen van Jasper Hagedoorn die eerder bij Accell heeft gewerkt, de grootste fietsfabrikant ter wereld. Ontwerper Ivo Roos heeft de nodige bekroonde ontwerpen op zijn naam. Niels Willems doet strategie en commercie en Daniel ter Braak neemt engineering ter hand. In het voorjaar 2020 komt de Breker Model B. De e-brommer kost 4.199 euro voor de Brekr B4000 first edition. Op de website kunnen geïnteresseerden al wel intekenen voor 9 euro.

Group 99
Van links naar rechts: Daniel, Niels, Ivo en Jasper
Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen