achtergrondafbeelding
Triumph Bonneville T120 Ace 2019

EICMA 2018: Triumph Bonneville T120 Ace

Triumph brengt een eerbetoon aan het legendarische Ace Café

7 nov 2018, 6:43  •  Nieuws
Door Niels van den Berg.

Ace Café, de Bonneville en caféracers: het is een klein Brits feestjes bij Triumph op de EICMA. Het Britse merk presenteert de Triumph Bonneville T120 Ace. Een rijdend eerbetoon aan het legendarische Ace Café in Londen en de caféracers die er rondreden.

Legendarisch café

Het Acé Café is een legendarisch café in Londen waar in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw een ware motorfietscultuur ontstond. Jongeren kochten motorfietsen om deze te strippen, van een open uitlaat te voorzien en van café naar café te racen. De term caféracer is op die manier ontstaan. Vandaag de dag is het vooral een marketingterm voor talloze motorfietsmerken, maar Triumph gaat terug naar de oorsprong met de Bonneville T120 Ace.

Een sinistere uitstraling

De Triumph Bonneville is misschien wel de stamvader van de caféracer. Het model draait al sinds 1959 mee, met hier en daar modificaties om bij de tijd te blijven. De T120 Ace krijgt een matgrijze laklaag met diverse badges en stickers die verwijzen naar het Ace Café. Zwarte inlaatafdekkingen, een zwart zadel en zwart velgen vormen een sinister contrast met de matte lak. Triumph vergeet gelukkig ook de echte caféracers niet, want het kleine achterspatbord is volledig te verwijderen.

Bonneville tweecilindermotor

Voor de aandrijving zorgt de bekende 1200 cc grote tweecilindermotor met een koppel van 105 Nm en 90 pk. De Bonneville beschikt over ride-by-wire brandstofinjectie en vloeistofkoeling. Helemaal in stijl van de caféracers is de ‘peashooter’ uitlaat. De twee uitlaten die aan beide zijden van het frame naar achteren wijzen. De 1200 cc grote tweecilindermotor staat bekend om zijn koppel bij lage toerentallen en is prima geschikt voor diegene die graag een klassieke motorervaring wilt.

Slechts 1.400 stuks

Om de T120 Ace af te maken, krijgt de motorfiets een authenticiteitscertificaat van Triumph en het Ace Café in Londen dat ondertekend is door Nick Bloor; de CEO van Triumph. De Bonneville T120 Ace wordt in een oplage van slechts 1.400 stuks geproduceerd. De Nederlandse  prijzen zijn nog niet bekend. Een normale Triumph Bonneville kost in Nederland 12.700 euro, op z’n minst.

Share Tweet Share Share E-Mail