achtergrondafbeelding

EICMA 2018: Kymco SuperNEX Concept

Uit het niets komt Kymco met een superbike!

8 nov 2018, 14:24  •  Nieuws
Door Niels van den Berg.

Kymco doet misschien niet bij alle motorliefhebbers een belletje rinkelen, maar de Taiwanese fabrikant is een grote speler op het fietspad. Kymco is een van de grootste scooterfabrikanten ter wereld. Vanuit het niets presenteert het merk deze bloedmooie SuperNEX op de EICMA in Milaan. Een superbike met elektrische aandrijving.

De eerste elektrische motorfiets

Naast een paar elektrische scooter presenteert Kymco nu voor het eerste een elektrische motorfiets. En wat voor een; de SuperNEX accelereert van 0 naar 100 km/u in 2,9 seconden. Wanneer je ‘gas’ blijft geven, tik je binnen 10,9 seconden de topsnelheid van 250 km/u aan. Kymco geeft weinig prijs over de SuperNEX, maar een paar details wilden ze wel kwijt. Zo beschikt de SuperNEX over Kymco FEP; het Full Engagement Performance accupakket van de motorfabrikant. Naast de accutechniek beschikt het systeem ook over launch control, tractiecontrole en diverse rijmodi. Met een simpele druk op de knop kan de berijder de rijmodi aanpassen.

SuperNEX schakelt door

Met de aandrijflijn van de SuperNEX behoudt Kymco gelukkig wel een essentieel onderdeel van motorrijden; het schakelen. Deze elektrische superbike beschikt namelijk nog steeds over een handgeschakelde zesversnellingsbak. Volgens Kymco is het schakelen op een motorfiets namelijk een essentieel onderdeel van de beleving. Daarnaast kun je het toerental en de actieradius veel beter monitoren met een versnellingsbak. Het schakelen op de SuperNEX gebeurt via een slipkoppeling.

Active Acoustic Motor

Veel details zijn er niet bekend over de SuperNEX, maar het is duidelijk dat Kymco er serieus werk van maakt. De led-verlichting, Brembo-remmen en schokdempers lijken klaar voor circuitgebruik. Een grappig detail is de Active Acoustic Motor; daarmee produceert de Supernex, afhankelijk van de snelheid, een motorgeluid. Hoe dat geluid klinkt en of het bedraagt aan de beleving is niet bekend.

Nederland erg populair

Kymco is na Harley-Davidson de eerste grote fabrikant die een elektrische motorfiets presenteert. De afgelopen jaren zijn er veel kleine fabrikanten die in dat segment duiken. Het Amerikaanse Zero Motorcycles is een van de meest bekende en dichterbij huis zit het Belgische Saroléa. Vanuit Japan blijft het angstvallig stil in het elektrische segment. Overigens is Nederland na Frankrijk het populairste land voor elektrische motorfietsen. De afgelopen drie jaar verdubbelde het aantal in ons land.

De definitieve doorbraak?

Of Kymco de SuperNEX in productie neemt, is nog even de vraag. Voor nu blijft het bij dit ene exemplaar in Milaan. Laten we hopen dat Kymco het lef heeft om de SuperNEX op de markt te brengen. Misschien betekent het wel de definitieve doorbraak van de elektrische motorfiets.

Share Tweet Share Share E-Mail