achtergrondafbeelding

Een elektrische motor kopen: wat zijn de mogelijkheden?

11 jan 2024, 10:57  •  Nieuws  •  Door De Redactie

Elektrische motoren zijn langzaam in opkomst. Wie vroegtijdig de overstap wil maken, heeft steeds meer keuze. Steeds meer merken, jong en oud, gaan aan de stekker. Maar waar moet je precies rekening mee houden? En welke modellen zijn de moeite waard? Dit en meer lees je hier.

Waarom een elektrische motor kopen?

De aantrekkingskracht van motorrijden zit hem grotendeels in de ervaring; het geluid, de rijwind, de vrijheid in het zadel. Als je het geroffel van de motor weghaalt, is het dan nog wel de moeite waard? Jazeker, want waar een factor wegvalt, versterken de andere. De afwezigheid van motorgeluid betekent dat je zintuigen meer ruimte hebben om te genieten van de omgeving. Daarnaast bezorg je niemand overlast, zowel in wijken als de natuur.

Een belangrijke pré van elektrische motoren is dat je direct de beschikking hebt over het volledige koppel en vermogen. En dat voel je. Hoewel de topsnelheid veelal wat lager ligt dan bij traditionele motoren, schiet je uit de startblokken. Tegelijkertijd rijdt een elektrische motor soepel en verfijnd en kun je wegens het ontbreken van een versnellingsbak de focus houden op het rijden zelf.

Ook niet onbelangrijk: een elektrische motor heeft slechts een fractie van de draaiende en slijtbare onderdelen van een regulier exemplaar. Dit kan op termijn behoorlijk schelen aan onderhoud. Je vergt dankzij regeneratief remmen bijvoorbeeld minder  van je remblokken en -schijven. Houd wel in de gaten dat je niet door je banden sjeest.

Hoe zit het met de actieradius?

Een punt om rekening mee te houden bij elektrische motoren is de actieradius. Waar een elektrische auto veel ruimte heeft voor een groot accupakket, ontbreekt dit bij motoren. De meeste elektrische motoren hebben een relatief klein accupakket. Daarbij komt dat motoren over het algemeen minder zuinig zijn dan auto’s, wegens de verschillende uitstekende delen – om over de rijder nog maar niet te spreken.

Dit betekent dat een elektrische motor in de praktijk dus ook minder efficiënt is. De meeste elektrische motoren hebben een actieradius tussen de 200 en 300 kilometer. Het is vooralsnog redelijk zeldzaam dat een elektrische motor meer dan 400 kilometer kan afleggen op een volle accu.

Welke elektrische motoren zijn het overwegen waard?

Net als de markt van elektrische auto’s zien we het aanbod elektrische motoren behoorlijk groeien. Je komt bekende namen tegen zoals BMW, maar ook nieuwkomers als Energica. Het aanbod is gevarieerd en biedt voor ieder wat wils.

Zoals ook het geval bij traditionele motoren, zijn er verschillende categorieën te bekennen. Hieronder een aantal voorbeelden van elektrische motoren die tot nog toe goed in de smaak zijn gevallen.

Arc Vector

De Arc Vector is een indrukwekkende, futuristisch ogende machine. De topsnelheid is gelimiteerd tot 200 km/u, maar een gebrek aan top wordt meer dan goedgemaakt door de actieradius van 436 kilometer. Helaas kost-ie ongeveer een ton.

Damon Hypersport

De Damon Hypersport heeft een sportief doch tamelijk traditioneel design. Het is een van de meer voordelige modellen in deze lijst, maar qua techniek staat hij zijn mannetje. 200 is het toverwoord: de Hypersport heeft 200 pk, komt 200 mijl (320 kilometer) ver en heeft een topsnelheid van 200 km/u.

Energica Ego

Energica staat bekend als een merk dat uitstekende elektrische motoren produceert. Het rijdt geweldig, het rijbereik is best-in-class (400+ kilometer) en je kunt meerdere kanten op. De Ego is lekker sportief, de Experia juist avontuurlijk.

LiveWire One

LiveWire is de volledig elektrische tak van Harley-Davidson. Het merk zet in op het creëren van elektrische motoren met een ziel en daar is het vooralsnog aardig in geslaagd. De One, het eerste model, is een dikke bike met indrukwekkende prestatiecijfers en een relatief schappelijk prijskaartje. De One wordt inmiddels bijgestaan door de S2 Del Mar.

Alternatieven

Als je er met een van de vier bovenstaande modellen niet uitkomt, vrees niet: er is meer. Verschillende bekende merken, zoals Kawasaki, KTM en Triumph, zijn druk bezig met het ontwikkelen van elektrische motoren, terwijl andere merken zoals BMW en Yamaha zich juist richten op elektrische scooters. En dan heb je nog namen als Evoke, Verge en Zero die zich in de strijd proberen te mengen.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen