achtergrondafbeelding
Tacita

Deze elektrische Tacita T-Cruise is anders dan anders

Hint: kijk naar de voetsteunen

30 sep 2019, 11:48  •  Nieuws  •  Door Niels van den Berg

Het valt niet te ontkennen dat de elektrische motorfiets aan een opmars bezig is. Zero Motorcycles timmert al jaren aan de weg en Harley-Davidson bijt als eerste mainstream-motorfietsenfabrikant het spits af. De Livewire lijkt nu concurrentie uit Italië te krijgen: de Tacita T-Cruise Urban. Één onderdeel zal veel motorliefhebbers als muziek in de oren klinken.

Handgeschakelde vijfversnellingsbak

Het Italiaanse Tacita (Latijnse naam voor Romeinse godin van de stilte) is geen ambitieuze start-up. Het merk bouwt sinds 2009 een elektrische enduromotorfiets – de T-Race – die de prestaties van conventionele motoren moet benaderen. Tacita doet dat onder meer door een handgeschakelde vijfversnellingsbak te monteren. Iets wat we zelden tegenkomen op een elektrische motorfiets.

T-Cruise Urban

Behalve de crossbaan waagt Tacita zich nu ook op het asfalt met de T-Cruise Urban. Deze elektrische cruiser is voorzien van een elektromotor die desgewenst 11 kW, 27 kW, 34 kW of 44 kW produceert. Net als zijn avontuurlijke broertjes is de T-Cruise Urban voorzien van een handgeschakelde vijfversnellingsbak.

Tacita T Cruise

Anticiperen op wegdek

Zelf schakelen biedt niet alleen meer betrokkenheid, maar de versnellingsbak heeft ook twee belangrijke functies: hij voorkomt het overhitten van de vloeistofgekoelde elektromotor en drukt het verbruik (dus meer actieradius). Je kunt tenslotte zelf anticiperen op de wegomstandigheden.

220 kilometer actieradius

Tacita biedt de T-Cruise Urban met een 9 kWh of 18 KWh sterk accupakket aan. Met het 9 kWh accupakket kom je slechts 112 kilometer ver, maar het grotere 18 kWh accupakket is een stuk toereikender. Daarmee kun je 220 kilometer rijden.

Tacita baseert de actieradius op een eigen meethode, waarbij er uitvoerig op de openbare weg in Italië getest wordt met een berijder van 90 kilogram. De laadtijd via een CCS-snellader bedraagt 40 minuten.

Minimaal 16.229 euro

Interesse? De T-Cruise Urban met 11 kW elektromotor en 9 kWh accupakket kost in Italië 11.965 euro. Liever het 18 kWh accupakket? Dan dien je minimaal 16.229 euro mee te brengen. De krachtigste variant met 44 kW elektromotor en 18 kWh accupakket kost minimaal 19.252 euro. De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend.

 

 

 

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen