achtergrondafbeelding
Clusteropdracht - Motorexamen - Foto: CBR

Clusteropdracht motorexamen verdwijnt

Opdrachten voortaan altijd via communicatieapparatuur

31 aug 2018, 10:47  •  Nieuws  •  Door Bart Oostvogels

De zogeheten clusteropdracht tijdens het motorexamen verkeersdeelneming (AVD) verdwijnt per 1 september 2018. Voortaan krijgt de leerling alle opdrachten te horen via communicatieapparatuur, dat meldt het CBR.

Communicatieapparatuur

Wat is een clusteropdracht? Dit kan zijn: derde weg rechts, rotonde rechtdoor en daarna borden Breda volgen. Is dit afgerond, dan moet een kandidaat weer stoppen en krijgt hij of zij de volgende opdrachten te horen. De kandidaat moet tijdens de examenrit diverse keren stoppen voor drie tot vijf routeopdrachten. Deze manier van examen doen komt nog maar zelden voor, bijvoorbeeld als de communicatieapparatuur stuk is of als er geen instructeur aanwezig is bij het examen om de opdrachten door te geven.

Onwenselijke situaties

Het CBR stuurt de clusteropdracht per 1 september 2018 met pensioen omdat het met regelmaat stoppen onderweg leidt tot ‘onveilige en onwenselijke situaties voor zowel kandidaat als examinator’. Alle opdrachten moeten in het vervolg via communicatieapparatuur worden doorgegeven. Dankzij deze communicatieapparatuur kan de instructeur ook mondeling ingrijpen bij eventueel dreigend gevaar.

Doof of slechthorend

Verder moet het AVD-examen worden afgenomen in bijzijn van een wettelijk bevoegde motorinstructeur. Bij voorkeur is dit de instructeur van wie de kandidaat les heeft gekregen. Mocht er vanaf 1 september geen bevoegde instructeur aanwezig zijn, gaat het AVD-examen niet door. Het schrappen van de clusteropdracht bij het AVD-examen geldt niet voor dove of slechthorende motorkandidaten. Voor hen is de clusteropdracht de enige mogelijkheid om een volwaardig examen af te nemen.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen