achtergrondafbeelding

Buell komt met Super Cruiser, maar wanneer?

Kloeke V-twin van 1.190cc en 175 pk

15 feb 2023, 15:23  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

De foto’s van een nieuwe Super Cruiser prijken al op de website van Buell. Je kunt al een pre-order achterlaten. Wel even geduld graag, want 2025 staat als jaar van introductie vermeld en of hij dan ook naar Europa komt?

Buell Motorcycles ontwikkelt in rap tempo talrijke nieuwe modellen. Na de Hammerhead 1190 en de naked versie 1190 SX staan nu een Super Cruiser en Super Touring op stapel voor 2025. Niet met de motoren van Harley Davidson, want dat kan niet na de breuk van enkele jaren geleden. Buell kiest voor een doorontwikkelde V-twin van Rotax. Die stamt uit de tijd van de divisie EBR (Erik Buell Racing). Door de korte slag van de zuigers was deze V-twin meer bruikbaar in de racerij.

Onvervalste powercruiser

De Buell Super Cruiser is een onvervalste powercruiser. De Amerikaanse motorbouwer heeft overduidelijk de Ducati Diavel op de korrel. De V-twin van 1.190cc levert immers een vermogen van 175 pk en bijna 140 Nm aan koppel. De 17-inch wielen, sportbanden en lange veerwegen beloven prima stuureigenschappen.

Buell en Roland Sands

De Super Cruiser is samen met Roland Sands ontworpen. Deze voormalige Amerikaanse coureur blijkt een verdienstelijke ontwerper van frames en wielophanging. Volgens Buell Motorcycles-eigenaar Bill Melvin levert deze samenwerking een stoere creatie op, met een prima zitpositie voor maximale controle. Het beloofde lage gewicht van 202 kg zal daaraan zeker bijdragen.

Stalen frame en licht van gewicht

Afgezien van het motorblok en de velgen heeft de Super Cruiser niets gemeen met de oude EBR-racers. Nieuw is het stalen buisframe, waarin de V2 is gemonteerd. In het balhoofd zit een upside down-voorvork. De achterbrug is door Roland Sands aangepast en gecombineerd met een centrale horizontale schokdemper. Een kenmerkend detail van Buell is de enkele remschijf voor van grote diameter in de velgrand.

 

Naar Europa?

Op de website van Buell Motorcycles is niets te lezen over een marktintroductie buiten de VS. Ook een prijs wordt nog niet gecommuniceerd. Gezien de vermelde prijs bij de Super Touring zal die ergens rond de 20.000 dollar komen te liggen.

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen