achtergrondafbeelding
BMW

Met deze BMW kun je voor onderhoud naar de Volkswagen-dealer

Hiermee maak je op elk evenement de blits

26 aug 2019, 15:15  •  Nieuws  •  Door Niels van den Berg

We horen het je denken: “Klopt die titel wel? Volkswagen maakt toch geen motorfietsen?” Dat klopt. De BMW R60 waarnaar je kijkt is het creatieve meesterwerk van een Amerikaan die simpelweg naar meer vermogen verlangde. En jij kan deze unieke motorfiets nu kopen.

BMW R60

De BMW R60 kwam in 1956 op de markt en is een typisch voorbeeld van BMW-design uit de tijd: rechtopstaande schokdempers, een cardanas en uiteraard een tweecilinder boxermotor. Die produceerde 22 kW (30 pk) wat voldoende is voor een topsnelheid van 145 km/u.

De Amerikaan Lee Fikes besloot in 1967 een BMW R60 aan te schaffen, maar het vermogen en de topsnelheid vielen nogal tegen. Nu had Fikes de BMW kunnen verkopen en bijvoorbeeld een BSA Rocket of een Norton Commando kunnen aanschaffen, maar de man koos voor een minder makkelijke oplossing.

Twee rechterhanden

Hij kocht een 1,5-liter viercilinder boxermotor uit een Volkswagen Kever. Gezegend met twee rechterhanden modificeerde hij het blok zodanig dat het gemakkelijk meer dan 100 pk produceerde. Ongeveer evenveel vermogen als een Porsche 911 uit die tijd. Bizar als je bedenkt dat bijvoorbeeld de eerder genoemde superbikes ‘maar’ 43 kW (58 pk) leverden.

Voor Fikes was het een peulenschil. De beste man sleutelde namelijk hobbymatig aan Sherman tanks. Ook niet de makkelijkste hobby. Fikes noemde zijn creatie de Fikobike. Met zijn gemodificeerde BMW nam hij het jarenlang op tegen iedereen die maar wilde racen.

Onder de hamer

Uiteindelijk werd de Fikobike aan een verzamelaar verkocht die de motorfiets meer dan twintig jaar in zijn collectie bewaarde. Nu mag hij naar een nieuwe eigenaar. De Fikobike wordt op 28 september door veilinghuis RM Sotheby’s geveild.

Bij de smeltkroes van Duitse fabrikanten zitten ook reserveonderdelen en diverse documenten inbegrepen. Het veilinghuis vermeldt geen indicatieve prijs. Wie weet wordt je dus redelijk voordelig eigenaar van deze klassieke superbike. Wie biedt?

Lees ook: Ken je deze nog: unieke Matchless G45

Share Tweet Share Share E-Mail