achtergrondafbeelding

Ken je deze nog: unieke Matchless G45

Op deze heeft ene Borro ‘Beppe’ Castellani gereden

17 aug 2019, 18:42  •  Nieuws
Bart Oostvogels Door Bart Oostvogels. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter. Rijdt een Yamaha MT-09 in de kleur Ice Fluo.

Veilinghuis Mecum Auctions brengt een wel heel bijzonder motorfiets onder de hamer: een Matchless G45 uit 1955. Een raceversie notabene. En nee: een koopje is het niet.

Isle of Man TT

Matchless is een van de oudste Britse motormerken. De geschiedenis van het merk begint in het jaar 1899 in Plumstead, gelegen in Londen. In 1966 verdween het merk van markt. Matchless was vooral succesvol in de motorsport, onder meer tijdens evenementen als de Isle of Man TT.

Zuid-Afrika

Deze specifieke Matchless G45 is gebouwd in 1955 en afgeleverd in Zuid-Afrika. Naar verluidt heeft niemand minder dan ene Borro ‘Beppe’ Castellani – een zevenvoudig Zuid-Afrikaanse wegracekampioen – op deze fiets gereden in 1957 en 1958.

Unieke markering

Beppe had er een handje van om een markering op zijn fietsen aan te brengen. Deze G45 vormt geen uitzondering. Op het carter is een Zuid-Afrikaans muntje geplaatst. Na Zuid-Afrika arriveerde deze G45 in de Verenigde Staten waar hij heeft deelgenomen aan diverse historische en klassieke races.

Picobello

Door die races was een uitgebreide restauratie op zijn plaats. Nu ziet deze motorfiets er picobello uit. De 500 cc grote krachtbron heeft twee Amal 930 carburateurs voor eenvoudig starten. Schakelen gebeurt met een AMC viertraps transmissie met een droge koppeling van Newby. De aluminium tank in Manx-stijl maakt het geheel helemaal af.

80 stuks

Niet meer dan 80 exemplaren zijn er van de Matchless G45 geproduceerd. Daarvan bestaan er naar verwachting nog minder dan 40. Dit exemplaar is er dus eentje om te koesteren en om op te rijden natuurlijk. Hij moet naar schatting 55.000 tot 70.000 dollar opbrengen.

Share Tweet Share Share E-Mail