achtergrondafbeelding
BMW Vision Next 100

BMW schrapt helmplicht

Met BMW's motor van de toekomst kun je niet vallen!

19 okt 2016, 8:30  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

BMW Motorrad VISION NEXT 100 heet de nieuwste creatie van de BMW-designers. Het is een studie van de motorfiets van de toekomst, gemaakt in het kader van het honderdjarige bestaan van het merk. Volgens de makers van deze extravagante tweewielige studie zijn een helm en beschermende kleding niet meer nodig. Hij zit vol technische snufjes en elektronica die vallen of een aanrijding volledig kunnen voorkomen. Is dit de eerste autonoom rijdende motor?

‘Motorrijden is een manier om te ontsnappen aan het dagelijkse leven: zodra je opstapt, voel je je vrij’, aldus Edgar Heinrich, hoofd design bij BMW Motorrad. ‘Met de VISION NEXT 100 kun je in alle vrijheid van elke rit genieten, van de acceleratie, de wind door je haren, de natuur; je bent volledig in contact met je omgeving.’

De BMW-motorfiets van de toekomst in 5 highlights:

1: Flexframe

De driehoekige vorm knipoogt naar de eerste motorfiets van BMW, de R32 uit 1923. Het frame assisteert de besturing. Door het stuur te draaien, plooit het frame om de wielen om van richting te kunnen veranderen. De banden zorgen voor schokdemping met een variabel profiel.

BMW Vision Next 100

2: aandrijving

Het design van het motorblok is geïnspireerd op BMW’s boxermotor. Bij stilstaan is de krachtbron compact, tijdens het rijden wordt die breder. De aandrijving is overigens volledig elektrisch.

BMW Vision Next 100

3: zelfbalancerend

Actieve, intelligente assistentiesystemen houden de machine automatisch in balans en verhinderen omvallen door in te grijpen en te corrigeren. Hij blijft zelfs rechtop staan zonder dat je erop zit.

BMW Vision Next 100

4: het vizier

Een helm is niet nodig, een vizier wel. Dit is een speciaal ding met twee dataschermen, om je te voorzien van informatie. Je scrolt door de menu’s door met je ogen te bewegen. Bij recht vooruit kijken schakelt de weergave geheel uit. Je krijgt desgewenst advies over lijnen en hellingshoek in het vizier. Net als de display in een cockpit van een vliegtuig zie je de mate van overhellen in de bocht. Hang je te schuin, dan krijg je advies om te corrigeren. Doe je dat niet, dan doet de motor het zelf.

BMW Vision Next 100

5: slim motorpak

Afhankelijk van de weersomstandigheden verwarmt of koelt het pak. Op hoge snelheid blaast de kraag van het pak zich op om de nek te ondersteunen. De outfit heeft géén extra veiligheidsvoorzieningen. De uitgebreide intelligente systemen van de motorfiets maken die immers overbodig. Het pak geeft wel navigatie-instructies via vibrerende elementen in mouwen en pijpen en waarschuwt via dezelfde elementen ook wanneer je te schuin hangt in de bocht.

BMW Vision Next 100

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen