achtergrondafbeelding
BMW HP4 Race

BMW HP4 Race: meer carbon dan metaal

Wat denk jij, hoe licht is deze motor?

15 nov 2016, 13:30  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Minder gewicht en meer vermogen, het zijn de prestatieverhogende ingrediënten van de BMW HP4 Race. Het is nu nog een prototype, maar in 2017 gaat hij in een beperkte oplage in productie. Frame en wielen zijn volledig van het dure en zeer lichte carbon gemaakt. Het rijklaargewicht zou wel eens minder dan 160 kg kunnen zijn, wat denk jij?

Carbon

De HP4 Race is volgens de makers de meest exclusieve BMW motorfiets ooit. Hoe kan dat ook anders. Je kunt geen motor vinden waarvoor meer carbon (koolstofvezel) is gebruikt dan voor deze ‘racer’. Het frame is volledig van dit materiaal gemaakt. Hoeveel dat weegt? Dat is nog gissen, want BMW meldt pas volgend jaar de specificaties. Ook de wielen en de kuip zijn van carbon.

‘Het frame zal hooguit zo’n twintig kilo wegen’

Extreem licht

Carbon is een derde lichter dan aluminium en dat is weer een stuk lichter dan staal. Carbon weegt maar 1.800 kg per kubieke meter, aluminium zit op 2.700 kg en staal zelfs op 7.800 kg. Dan heb je het dus over een massief blok van 1 x 1 x 1 meter: een fikse kubus dus. Het frame van de BMW HP4 Race is echter hol en zal hooguit zo’n twintig kilo wegen. De wielen nog minder. Als je bedenkt dat een BMW S 1000 RR, waarvan dit prototype is afgeleid, rijklaar op 208 kg komt, dan zal deze HP4 Race flink wat lichter zijn.

BMW HP4 Race

“HP4 Race is ook de opmaat naar een nieuwe racer in het WK Superbike”

Wereldkampioenschap Superbike

Over vermogen rept BMW evenmin. Het blok is op het oog hetzelfde als dat in de BMW S 1000 RR, een viercilinder in lijn dus van bijna 1.000 cc met een vermogen van 146 kW (199 pk). Dezelfde vierpitter zit ook in de machine waarmee BMW strijdt in het Wereldkampioenschap Superbike, maar dan met meer vermogen. Dit prototype van de BMW HP4 Race is ook de opmaat naar een nieuwe racer in dit kampioenschap. Daarmee willen de Duitsers ongetwijfeld meer succes boeken dan tot nu toe, zoals in elk geval een plek in de top drie. In 2016 maken de merken Kawasaki, Ducati en Honda hierin de dienst uit. BMW staat als constructeur op plek 4.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen