achtergrondafbeelding

Betaalbare bobber van Jawa?

Jawa Pérák klassiek gelijnde eencilinder van 334 cc

27 nov 2019, 11:35  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Het van origine Tsjechisch merk Jawa is sinds oktober 2016 behoorlijk actief met nieuwe motorfietsen. De jongste creatie is de Pérák, een motor in het bobber-genre. Alleen een dingetje, Jawa is enkel op de markt in India.

‘Kleintje’ bobber

De Jawa Pérák lijkt bijna als twee druppels water op de Triumph Bonneville Bobber. Die heeft echter een tweecilinder blok van 1.200 cc. De Jawa heeft een eencilinder blok van 334 cc. Het is een dus een ‘kleintje’ bobber. Het blok levert 30 pk vermogen en 31 Nm trekkracht. Voor cruisen over binnenwegen is dat voldoende, op de snelweg is dat krap bemeten. De bobber is echter een genre motorfiets dat je toch vooral koopt om rustig te tokkelen door stad, platteland en over boulevard.

Lees ook: Wat is er nieuw bij Triumph in 2020

Hardtail look

De Jawa Pérák heeft zes versnellingen. Blok en transmissie hangen in een dubbel wiegframe, met een telescopische voorvork en een enkele schokdemper achter. Die is verstopt onder het zadel, zoals dat hoort bij een bobber. Dan krijg je immers die kenmerkende hardtail look. Ook kenmerkend is de lage zithoogte. Bij de Pérák is die 750 mm. De machine weegt 179 kg en heeft een tank van 14 liter. ABS is standaard. Kortom, het is een motor die op papier beantwoordt aan de hedendaagse wensen en eisen.

Laat maar komen!

In Nederland is Jawa (nog) niet op de markt, ook niet elders in Europa. Alleen in India zijn de motorfietsen verkrijgbaar. De Pérák is het derde model in het gamma van het merk, dat sinds oktober in handen is van het Indiase Mahindra & Mahindra. De nieuwe bobber zou wel interessant zijn voor de Europese markt, omdat hij door zijn vermogen met een A2-rijbewijs mag worden bereden. In India levert Jawa hem voor omgerekend zo’n 2.300 euro. Dat maakt hem ook qua prijs interessant. Er zal nog wat belasting bijkomen als Jawa hem hier op de markt brengt, maar veel meer dan 4.000 euro zal hij dan niet gaan kosten.

Wie kent Jawa nog?

Jawa is ooit gestart met de productie van brommers en motoren in Praag. Dat was in 1929. Oprichter František Janeček kocht de motordivisie van het Oost-Duitse Wanderer. De naam Jawa is dan ook een samenvoeging van de eerste twee letters van Janeček en Wanderer. In de jaren vijftig was het merk succesvol met de 350, een tweecilinder tweetakt. Die is geleverd in 120 landen en hij was ook in Nederland populair door de gunstige prijs. De fabriek staat nu in Pithampur in India en Jawa levert drie modellen, de Jawa 300, Jawa 42 en Jawa Pérák.

Share Tweet Share Share E-Mail