achtergrondafbeelding
Benelli TRK 502

Benelli is back on track!

In Chinese handen van exclusieve naar betaalbare motorfietsen

2 mei 2018, 19:00  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Benelli is een meer dan honderd jaar oud Italiaans motormerk. Een producent die glorieuze tijden met technisch hoogstaande modellen afwisselde met perioden van bijna bankroet. Die met een financiële handreiking van anderen uit het moeras werd getrokken, zoals nu door QJIAN JIANG – China’s grootste motorfietsproducent.

Benelli in Chinese handen

Ducati, MV Agusta, Laverda en Benelli, vier Italiaanse roemruchte motormerken waar passie van meet af aan de trom roert. Ducati is springlevend, MV Agusta houdt het hoofd ook aardig boven water, Laverda is kopje ondergegaan en Benelli bijna. Sinds 2005 maakt dit merk – opgericht in 1911 – deel uit van de QJIAN JIANG Group, China’s grootste motorfietsenproducent.

Benelli TRK 502

Onder regie van de Chinezen heeft Benelli onlangs een paar interessante modellen in Europa geïntroduceerd. Dat zijn een adventure-motor, de TRK 502, en een fris ogende naked bike, de Leoncino. Beide modellen hebben een tweecilinder motorblok van 499 cc en zijn betaalbaar. De TRK 502 heb je voor prijzen vanaf 6.399 euro en de Leoncino koop je voor 6.999 euro.

Bescheiden vermogen, bescheiden prijs

De vloeistofgekoelde tweepitter huist in een voor Benelli kenmerkend stalen trellisframe en is voorzien van elektronische injectie, bovenliggende nokkenassen en vier kleppen per cilinder. De motor levert een maximumvermogen van 35 kW (48 pk) bij 8.500 t.p.m. en 45 Nm koppel bij 4.500 t.p.m. Dat is niet heel schokkend veel, zeker als je terugdenkt aan de Benelli 900 Tornado Tre van eind vorige eeuw of de befaamde zescilinders 750 Sei en 900 Sei uit de jaren zeventig. In de prijsklasse onder de zeven mille vind je nu echter gewoonweg geen krachtigere motorfietsen.

Benelli TRK 502

Design uit Italiaanse Pesaro

De vormgeving van de nieuwe Benelli’s is heel Europees. Beide zijn ontworpen in de R&D-afdeling van Benelli in het Noord-Italiaanse Pesaro, al meer dan honderd jaar de hometown van het merk. Je kunt stellen dat het Italiaanse karakter is behouden. “Helemaal klaar voor de uitdagingen van de toekomst combineert Benelli Italiaans karakter, design en engineering met de zakelijke aanpak en de globale visie van een grote groep als QJ”, zo wordt gesteld.

Waar te koop?

Waar kun je terecht voor de nieuwe Benelli’s? Er wordt hard gewerkt aan uitbreiding van het aantal dealers. In Nederland zijn er momenteel vier motorbedrijven die Benelli vertegenwoordigen.

Share Tweet Share Share E-Mail