achtergrondafbeelding

Zo voorkom je motordiefstal

Zo maak je het dieven bijzonder lastig

12 feb 2020, 7:06  •  Nieuws, Partner Content  •  Door De Redactie

Nee, met 100% zekerheid kun je diefstal nooit voorkomen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je het dieven zo lastig mogelijk maakt. Dat betekent vooral: ervoor zorgen dat ze zo veel mogelijk tijd kwijt zijn om jouw motor te stelen. Daardoor wordt de diefstal veel minder interessant. Wij bieden je tips waar je verder mee kunt.

Houd je sleutels altijd bij je

Natuurlijk zorg je er altijd al voor dat je nooit zomaar je motor onbeveiligd achterlaat. De sleutels zitten altijd in je zak en je tweewieler staat op het stuurslot. Over die sleutels gesproken: die moet je dus écht altijd bij je houden, want hiermee is je motor zo gestolen. Hang je jouw jas op, zorg dan dat je de sleutels eruit haalt. Ook de afstandsbediening van een alarm of startblokkering is heel belangrijk, dus let daar goed op.

Afgesloten en verankerd stallen

Een huis, garage of stalling met hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen biedt volop veiligheid tegen inbrekers. Wil je het dieven extra moeilijk maken, gebruik dan een ART-goedgekeurd vloer- of muuranker om je motor te verankeren.

Ook onderweg veranker je de motor goed tijdens een tussenstop. Bijvoorbeeld door de motoren van jezelf en mederijders aan elkaar vast te maken. Of maak hem vast aan een lantaarnpaal of stevig hek. Tip: zorg dat het slot niet op de grond ligt, want dan kunnen dieven het makkelijker kapot slaan.

Elektronische beveiliging

Het is belangrijk om te voorkomen dat de motor makkelijk weggerold kan worden. Daarom heb je eenvoudigweg niet genoeg aan een contactslot en stuurslot. Een slot met een ART-keurmerk biedt je wél extra veiligheid op dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan een gecertificeerd combinatieslot bestaande uit een schijfremslot en een kettingslot.

Wil je nog meer zekerheid? Ga dan voor elektronische beveiliging, zoals een startonderbreking, een alarmsysteem of een combinatie van deze twee. Deze methodes zorgen ervoor dat een dief er de nodige tijd en energie in moet steken om je motor te stelen en dat maakt de diefstal risicovoller. Een alarm met licht en lawaai schrikt de dief waarschijnlijk wel af. Test het alarmsysteem regelmatig, zodat je zeker weet dat het nog werkt.

Is er tijdens de diefstalpoging schade ontstaan of is je motor alsnog gestolen? Breng dan zo snel mogelijk je motorverzekering op de hoogte. In de voorwaarden staat precies hoe je verzekerd bent hiervoor.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen