achtergrondafbeelding

Zelfsturende motorfiets komt eraan…

Honda patenteert systeem voor Gold Wing

11 apr 2023, 19:26  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Een motor die zelfstandig een stuuringreep uitvoert om een val te voorkomen en ook zelf kan sturen bij stapvoets rijden. Honda werkt aan zo’n systeem.

Het is nog toekomstmuziek, maar her en der duiken verhalen op dat motorfabrikanten werken aan systemen die de kans op een val met de motor moeten verkleinen. BMW voert experimenten uit en ook Yamaha en Honda doen studies. Het jongste wapenfeit is een systeem dat de zware Honda Gold Wing 1800 overeind kan houden als een wiel wegglijdt.

Patentaanvraag Honda Gold Wing

Het blijkt uit een artikel op de Duitse site motorradonline.de dat regelmatig berichten heeft over patentaanvragen van fabrikanten. Honda heeft patent aangevraagd op een stuurcorrectie dan wel -ingreepsysteem voor de Gold Wing. Dat grijpt in zodra de motor wegglijdt door bliksemsnel een stuurreactie uit te voeren en eventueel de gasbediening over te nemen. Ook zou dit systeem kunnen helpen bij het sturen bij lage snelheid zodat manoeuvreren met de motor wat makkelijker gaat.

Elektronisch brein

Een elektronisch brein stuurt daarvoor een elektromotor aan die de besturing kan overnemen. Dat brein krijgt informatie van tal van sensoren die de hellingshoek, de stuurhoek, grip en gasstand registreren. Eigenlijk lijkt het erop dat een zogenaamde 6-assige IMU wordt gebruikt, zoals we die al kennen als aansturingsunit voor ABS en tractiecontrole in bochten.

Honda GL1800 Goldwing 2018

Automatische stuurcorrectie

Het automatisch stuurcorrectiesysteem biedt meer mogelijkheden. Er is niet veel fantasie nodig om te begrijpen dat het systeem hetzelfde kan als steering assist systemen in auto’s. Die zijn welhaast gemeengoed en helpen de bestuurder om snel uit te wijken of binnen de lijnen van de rijstrook te blijven ofwel terug te sturen als een voertuig zich in de dode hoek van de buitenspiegels bevindt.

Autonoom rijdende motorfiets?

Een verdere stap zou zelfs een deels autonoom rijdende motorfiets kunnen zijn. Dat is echter een stuk ingewikkelder dan bij een auto. Een motor is immers een evenwichtsvoertuig. Iedereen weet dat je met losse handen kunt rijden, zoals dat ook kan op een fiets. Het is dan de vraag hoe je als rijder reageert op een beweging van de motor die tegen je eigen evenwichtsgevoel ingaat. Het zal nog de nodige studie vergen voordat er echt een helemaal zelfstandig rijdende motorfiets komt. Het systeem dat Honda voor de Gold Wing voor ogen heeft, lijkt zinvoller om valschade te voorkomen dan wel te minimaliseren.

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen