achtergrondafbeelding

Wie niet horen wil, krijgt oorpijn

Gehoorbescherming bittere noodzaak

24 apr 2018, 12:00  •  Nieuws
Kris Spithout Door Kris Spithout. De motorolie stroomt deze "Greasemonkey" letterlijk door de aderen. Gek van motoren en liefhebber van het zwaardere Amerikaanse werk.

De wind in je gezicht en de zon op je rug, dat wil toch elke motorrijder. Diezelfde wind kan echter voor behoorlijke problemen zorgen. Windgeruis kan op den duur ernstige gehoorbeschadiging tot gevolg hebben. Gehoorbescherming is daarom net zo belangrijk als beschermende kleding en een helm. 

Bij het uitzoeken van de juiste motoruitrusting is er iets waar bijna niemand aan denkt. Je beschermt je lijf en ledematen met passende kleding, handschoenen en motorlaarzen. Je hoofd met een goede helm, maar gehoorbescherming wordt meestal vergeten. Het suizen van de wind langs je helm kan voor problemen zorgen.

“Tegenwoordig wijzen de instructeurs je tijdens motorrijles al op de gevaren van langdurige windruis”

Windruis

Een veel voorkomende klacht bij motorrijders: piepende, brommende of suizende oren. Langdurige blootstelling aan geluid boven de 80 dB (b.v. door windruis op de snelweg) veroorzaakt schade die in de meeste gevallen onomkeerbaar is. De beste manier om dat te voorkomen is het gebruik van goede gehoorbescherming. Wil je meer weten over problemen veroorzaakt door o.a. windruis kijk dan op hoorzaken.nl.

In alle soorten en maten

Gehoorbescherming is er in alle soorten en maten en ook in verschillende prijsklassen. Goede oordoppen dempen niet alleen het geluid maar zorgen er ook voor dat je niet totaal afgesloten bent van het verkeer. Er zijn heel veel opties, van heel simpele vormbare foam-plugs van een paar euro bij de Action tot op maat gemaakte oordoppen van een gespecialiseerd bedrijf.

Wat kost gehoorbescherming?

Je kan het zo gek én zo duur maken als je zelf wilt. Ik gebruik zelf plugs van Alpine Motosafe (nee geen reclame) en deze bevallen prima. Ze zitten in een handig opbergdoosje waarin ook nog een paar reserverubbertjes zitten. De plugs draai je met een meegeleverd hulpstukje soepel in je oren. Hierna kun je rustig op pad en na afloop stap je zonder piepende oren af. De plugs zijn ook nog aan te passen, door te wisselen van kleur, mocht je toch iets meer omgevingsgeluid willen. Plugs van Alpine zijn er al vanaf 14,95 euro, daar hoef je het niet voor te laten. Op maat gemaakte doppen zijn wat duurder, hier moet je al snel rekening houden met een beginprijs van ronde de 95 euro.

Alpine MotoSafe Custom

Op maat gemaakte gehoorbescherming

Als je geen universele gehoorbescherming wil maar echt op maat gemaakte doppen, dan moet je deze laten aanmeten door een specialist. Dit gebeurt vaak bij een motorzaak, motorkledingzaak of audicien. Zij doen de nodige metingen en versturen de gegevens op naar het lab van de fabrikant. Hierbij kun je zelf kiezen tot hoeveel dB je wilt filteren. Neem een kijkje op de website van Alpine Hearing Protection voor meer informatie, tips en reviews.

“Op maat gemaakte gehoorbescherming gaat ongeveer 4 tot 5 jaar mee”

Universele gehoorbescherming is vaak herbruikbaar en gaat bij normaal gebruik ongeveer een jaar mee. Op maat gemaakte gehoorbescherming gaat veel langer mee en is ongeveer vier tot vijf jaar te gebruiken. Na verloop van tijd zal je merken dat ze losser gaan zitten, dat komt omdat je gehoorgang blijft groeien. Het is aan jou om te bepalen of de demping nog genoeg is, zo niet dan zal je opnieuw een set moeten laten aanmeten.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen