Welke motorolie moet ik kiezen?
Motorolie, een wondere wereld voor de motorrijder. Waarom is olie zo belangrijk, welke verschillende soorten motorolie zijn er en de belangrijkste vraag: welke motorolie heb ik nodig? We leggen je het uit!
Waarom motorolie?
De meest basale uitleg is dat motorolie ervoor zorgt dat bewegende delen in het motorblok van je motorfiets soepel bewegen. Maar goed, daar komt natuurlijk meer bij kijken. De voornaamste reden is het verminderen slijtage door wrijving en verkoeling voor de onderdelen die het heetst worden. Motorolie houdt daarbij de motor schoon, vrij van corrosie en helpt bij afdichting van bijvoorbeeld de cilinderwand. Een veelzijdig goedje dus!
Verschillende soorten olie
Er zijn verschillende soorten motorolie voor je motor. Ze zijn te onderscheiden in drie verschillende soorten. Niet ieder type olie is geschikt voor iedere motor. Hieronder een korte toelichting per soort.
Minerale motorolie
Minerale olie is de meest rauwe en eenvoudigste vorm van motorolie en is daarmee. Het is namelijk direct geraffineerd uit aardolie, zonder (of met minimale) toevoegingen van extra’s. Dit type olie is geschikt voor motorfietsen met bijvoorbeeld een droge platenkoppeling. Maar ook voor oudere motoren, uit de tijd dat olie nog niet zo geavanceerd was, is dit een prima te gebruiken oliesoort. Wel is het belangrijk dat het motorblok rustig warm wordt gereden voor de eerste 5 à 10 kilometer. De olie heeft namelijk even nodig om warm te worden en de juiste dikte te krijgen.
Synthetische motorolie
Synthetische motorolie bevat door chemische processen aangepaste moleculen, waardoor de olie makkelijker glijdt. De olie is dus dunner dan minerale olie en kan hierdoor sneller zijn weg vinden door een koud motorblok. De olie is daarnaast thermisch stabieler waardoor het beter bestand is tegen langdurige en zware belasting.
Half-synthetische motorolie
Tussen minerale motorolie en synthetische motorolie bevindt zich half-synthetische motorolie, ook wel halfsyntheet of semi-synthetische motorolie genoemd. Dit is eigenlijk minerale motorolie waar synthetische olie aan toegevoegd is. Hierdoor heb je hoogwaardige olie die toch net wat betaalbaarder is dan volledig synthetische olie.
Motorolie voor motorfietsen – JASO
Kies altijd voor olie die speciaal voor motorfietsen ontwikkeld is. Olie voor auto’s is allesbehalve geschikt voor motoren. Ze zijn namelijk anders opgebouwd uit moleculen en die werken nadelig voor motorfietsen. Niet alleen qua prestaties maar ook de smering is anders. Olie voor motorfietsen moeten aan speciale eisen voldoen en worden daar ook op gekeurd. Je herkent een olie voor de motorfiets aan de ‘JASO’-keuring op de fles, die weer onderverdeeld is in MA1, MA2 en MB. MA1 is voor motoren met laag tot gemiddeld vermogen, MA2 voor motoren met veel vermogen en MB is speciaal voor motoren met een droge platenkoppeling.
Viscositeit
Een vrij ingewikkelde term in de ‘oliewereld’ is viscositeit, maar we doen een poging het begrijpelijk te maken. De viscositeit geeft aan hoe stroperig de olie is, in de vorm van een getal. Hoe lager het getal, hoe dunner de olie. Neem bijvoorbeeld 20W40, het eerste getal geeft de dikte van de olie aan in koude toestand en het getal achter de W in warme toestand.
Je wilt niet een te dunne olie wanneer de motor op bedrijfstemperatuur is, want dan beschermt die niet goed. Maar je wilt ook niet een te dikke olie die niet overal komt. 10W60, is dus dun in zowel koude als warme vorm.
Welke olie moet ik kiezen?
Welke olie je nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bouwjaar, type en techniek in de motorfiets, maar ook jouw rijstijl telt mee. Chempioil moto 4T Ultra motorolie is geschikt voor 4-takt motorfietsen. Heb je een oudere 2-takt luchtgekoelde motorfiets waar je op een rustig tempo mee gaat toeren, is minerale olie perfect. Wil je dunnere olie kan je half-synthetische olie gebruiken. Wat je keuze ook wordt, kijk altijd in het onderhoudsboekje van je motor welke olie de fabrikant adviseert en kijk vanaf daar welke of je bijvoorbeeld dunnere olie of juist dikkere olie wilt.