achtergrondafbeelding

Waarom elektrische scooters populair zijn?

28 nov 2019, 13:03  •  Partner Content  •  Door Robin Nieuwhof

De elektrische scooter is aan een ware opmars bezig. Het aanbod groeit enorm. De belangstelling bij kopers stijgt omdat steeds meer steden te kennen geven om brandstofscooters te bannen. Utrecht doet dat al in 2020. Dan is er in deze stad alleen nog vrij baan voor elektrische scooters.

De tweetakt scooter verdwijnt

De traditionele scooter (en brommer) met tweetakt benzinemotor is aan het verdwijnen. Een Zwitsers onderzoek toonde aan dat de tweetakt benzinemotor erg vervuilend is en steeds meer steden – met Amsterdam voorop – weren scooters met een tweetaktmotor.

Aan wel emissie-eisen moet een scooter voldoen?

Nieuwe scooters en brommers moeten vanaf 2018 voldoen aan de Euro 4-emissienorm. Dat lukt alleen met een viertakt motor. De eisen zullen de komende jaren nog strenger worden. Met ingang van 2020 gaat al Euro 5 gelden. Dat betekent complexe uitlaatgasreinigingstechniek waardoor prijzen van nieuwe scooters omhoog gaan. Een elektrische scooter wordt dan aantrekkelijk.

Het opladen van een elektrische scooter

Een gemiddelde accu van een elektrische scooter is binnen drie uur tijd tot 80% op te laden. De laatste 20% neemt nog wel veel extra tijd in beslag. Met een 80 procent volle accu kun je echter al flink wat kilometers afleggen. De nieuwste modellen hebben een actieradius tot wel 100 kilometer. De grote van de accu en de rijstijl zijn wel van invloed op het rijbereik.

Verwisselbare batterij in een elektrische scooter

Er komen steeds meer elektrische scooters met een verwisselbare batterij. Dat is natuurlijk helemaal super. Je haalt de batterijcassette eruit, doet een volle terug en je laadt de lege thuis of op het werk binnen op.

Rijden op een elektrische scooter

Starten en wegrijden op een elektrische scooter is simpel. Contact aan, startknop indrukken waarmee je de aandrijflijn activeert en draaien aan het gashendel en hup je rijdt weg. Geen gedoe meer met een onwillig startende tweetakt bij koud of vochtig weer. En nog een voordeel: de elektromotor verbruikt alleen energie als je rijdt, niet bij het stilstaan voor een rood verkeerslicht.

Minder onderhoud

Verder bestaat een elektromotor uit een minimaal aantal draaiende delen, waardoor er nauwelijks onderhoud nodig is. De enige onderdelen die onderhoud behoeven zijn de remmen en de banden.

Wat is de actieradius van een elektrische scooter?

Een gemiddelde elektrische scooter haalt tot aan 100 km op een volle accu. Bij gebruik in de stad is dat meestal voldoende. In de praktijk leggen gebruikers daar vaak kleinere afstanden af. Bij het afremmen wordt de accu weer bijgeladen, dus de elektrische scooter is dan het meest efficiënt. Bij hogere snelheid op buitenweg zal de actieradius korter uitpakken.

Groot assortiment

Past een elektrische scooter bij je rijstijl, dan heb je de keuze uit een groot aantal modellen.  Wat dacht je bijvoorbeeld van de sportieve Super SOCO TC of een mooie E-Sourini Scooter? Een elektrische scooters kopen via lasourisscooters begint al bij 1.499 euro en leasen van een snorscooter is mogelijk vanaf 28 euro per maand. Zo wordt elektrisch rijden nog aantrekkelijker.

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen