achtergrondafbeelding

Voor het eerst in 74 jaar geen TT Assen

Dutch MotoGP definitief afgelast

29 apr 2020, 16:11  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Het zat erin: geen MotoGP in Assen op 28 juni vanwege de maatregelen om corona te weren, maar ook niet later dit jaar. Voor het eerst in 74 jaar geen TT in Assen!

De TT in Assen is legendarisch. Het is de oudste nog op de kalender voorkomende motorrace ter wereld. Nergens is langer door coureurs op tweewielers om de hoogste eer gestreden. Afgelasting, ook al is dat medisch best legitiem, is dan ook historisch. Alleen in de Tweede Wereldoorlog is er niet geracet in Assen. Sinds 1946 was er echter nooit enige onderbreking.

Best bezochte MotoGP

De Dutch TT is een fenomeen vanwege de lange staat van dienst. Het is van alle MotoGP’s van dit moment bovendien een van de best bezochte. Met 105.000 bezoekers op de wedstrijddag was het afgelopen jaar de MotoGP met de meeste bezoekers.

Eerste race van dit jaar nu in Tsjechië

Het zou dit jaar de negentigste TT van Assen zijn geweest. Dat wordt dus volgend jaar, want het blijkt niet mogelijk om de race later dit jaar in de kalender te schuiven. Voorlopig staat de eerste MotoGP van dit jaar gepland in augustus in Brno in Tsjechië. Dat betekent dat er voor de zomerstop niet meer wordt geracet en het aantal afgelaste of uitgestelde GP’s nu op elf staat.

Als enige altijd op WK-kalender gestaan

Het bestuur van het TT Circuit had nog gehoopt op een plek later dit jaar op de racekalender. ‘Het een breuk met ons mooie en roemruchte verleden. De TT heeft als enige Grand Prix ter wereld altijd op de WK-kalender gestaan.’

Eerste TT in 1925

Op de website van het TT Circuit Assen staat die indrukwekkende staat van dienst. De eerste Dutch TT werd gehouden op zaterdag 11 juli 1925. Er was nog geen sprake van een ‘echt’ circuit. Het waren races op de openbare weg. Als circuit diende de 28,4 km lange wegendriehoek tussen Rolde (start/finish), Borger en Schoonloo.

En de zijspannen kwamen

In 1926 was de tweede Dutch TT op een 16,5 km lang parcours onder de rook van Assen. Dat deed dienst tot en met de 24e TT in 1954, uitgezonderd de periode 1940-1945. Met de 25e Dutch TT in 1955 werd het speciaal gebouwde 7,7 km lange circuit in gebruik genomen. Dat nieuwe circuit betekende tevens dat ook de zijspannen aan het programma konden worden toegevoegd.

Herhaaldelijk renovatie

Het in 1955 aangelegde circuit onderging in 1984 een complete renovatie. Met het inkorten van de noordlus werd de lengte met 1,5 km teruggebracht tot 6,1 km. In 1989 werd de accommodatie vernieuwd en fors uitgebreid en de breedte van de baan werd door een toevoeging van 3 meter op 10 meter gebracht.

Geen openbare weg meer in 1992

In 1992 werd het huidige TT Circuit Assen voor het eerst permanent onttrokken aan het openbare verkeer. Na afloop van het seizoen 2003 is aan een verdere verbetering van de publieksaccommodatie gewerkt. Tevens kwam er een fraai motorpark waarop zo’n 12.000 motoren, via jiffy of middenbok, geparkeerd kunnen worden op betonnen stroken.

Meer veiligheid

Ook aan de veiligheid van de coureurs werd gedacht. Er kwam een uitbreiding en vergroting van de grindbakken, er werden meer airfences geplaatst en er werden meer maatregelen getroffen die de veiligheid verhoogden.

Contract verlengd tot en met 2026

In 2015 werd de overeenkomst met promotor Dorna voor het houden van de MotoGP verlengd tot en met 2026. Daarmee is het TT Circuit Assen tot en met 2026 verzekerd van motorsport op het hoogste niveau ter wereld.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen