achtergrondafbeelding

Deze Honda Monkey komt uit de 3D-printer

Frans bedrijf bouwt Monkey met 3D-printtechniek

20 mrt 2019, 15:57  •  Nieuws  •  Door Niels van den Berg

3D-printtechnieken worden al mondjesmaat gebruikt om kleine onderdelen te printen, maar bij het Franse VIBA gingen ze een stap verder. Het resultaat is deze VIBA Jane, een Honda Monkey met 3D-geprinte onderdelen.

Een kleine Franse customizer

VIBA is een Franse customizer die in kleine oplages custom motorfietsen op basis van moderne productiemodellen bouwt. Het bedrijf bestaat pas enkele jaren, maar wist met zijn bijzondere modellen al vaker de media te halen. Op dit moment verkoopt het bedrijf de Lara 800 (op basis van de MV Agusta Brutale 800) en de Qora (op basis van de Triumph 1200 Bobber). Voor het nieuwste project koos VIBA niet voor een krachtige naked of een stoere bobber, maar voor een 8 pk (6,9 kW) sterke Honda Monkey uit 2018.

3D-geprinte onderdelen

De Monkey werd ontdaan van zijn rétro-onderdelen en VIBA zocht contact met het Duitse SLM Solutions Group AG, een expert op het gebied van industrieel 3D-printen. De twee partijen ontwierpen samen een nieuw voorspatbord, benzinetank, bagagerek en beugel voor de snelheidsmeter.

Na een uitvoerig designproces was het tijd om de onderdelen te printen. Daarbij werd er gebruik gemaakt van SLM-technologie (Selective Laser Melting) waarbij aluminium poeder (AlSi10Mg) met krachtige laserstralen tot een onderdeel wordt gevormd.

De eendensnavel

VIBA en SLM Solutions maakten daarbij gebruik van innovatieve technologieën zoals de honingraatstructuur in de benzinetank. Die zorgt ervoor dat de benzine niet rondklotst in de tank op het moment dat je remt of een bocht neemt. Ook het reliëf op de handgrepen en buitenzijde van de benzinetank is uniek en bijna onmogelijk om met de hand te maken.

Het opvallendste van de custom Honda Monkey is misschien wel het voorspatbord. VIBA ontwierp een soort ‘eendensnavel’ die als één onderdeel werd geprint en bestaat uit een voorspatbord, koplampsteun, beugel voor de snelheidsmeter en bagagedrager.

Rauwe uitstraling

De geprinte onderdelen kregen geen laklaag waardoor de VIBA JANE een rauwe, industriële uitstraling heeft. Het met stof beklede zadel en riemen fleuren de motorfiets een beetje op. Interesse in zo’n innovatieve Monkey? Dan moet je er snel bij zijn! VIBA bouwt slechts 23 exemplaren van de Jane. De prijs is op aanvraag, maar geïnteresseerden kunnen zich melden via de website.

Lees ook: De Honda Monkey is terug!

Share Tweet Share Share E-Mail