achtergrondafbeelding

Verboden om tweewielers in te halen!

Duitsland introduceert in 2020 nieuw verkeersbord

23 dec 2019, 13:00  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Duitsland introduceert een nieuw verkeersbord dat het inhalen van tweewielers met een auto verbiedt. Het is vooral bedoeld om de veiligheid voor fietsers te verbeteren. 

Op het verbodsbord met rode rand zie je een afbeelding van een auto en daarnaast boven elkaar in zwart afbeeldingen van een fiets en een motorfiets. Auto’s mogen in de zone waarvoor dit bord staat dus ook geen motorfietsen inhalen, al zal dat in de praktijk zelden gebeuren.

Meer afstand bewaren bij inhalen fietsers

Het nieuwe bord is vooral bedoeld om het inhalen van kwetsbare fietsers aan banden te leggen op plekken waar de ruimte krap is. Tegelijk past de Duitse overheid de verkeersregels aan. Een nieuwe regel is dat automobilisten bij het inhalen van een tweewieler, waar dat wel mag, minimaal 1,5 meter afstand in acht moeten nemen. Buiten de bebouwde kom moet de tussenliggende afstand tussen fiets en inhalend voertuig minimaal twee meter zijn.

Lees ook: Fiets van de zaak, extreem voordelig!

150 euro boete mogelijk bij overtreding

Overtreding van het nieuwe inhaalverbod en het niet voldoende afstand nemen bij inhalen, kan een boete van 150 euro opleveren. Slim om dat even in gedachten te houden als je op je motor te strak langs fietsers inhaalt. Hou gewoon voldoende afstand. O ja, nog een dingetje: in fietszones mag je in Duitsland met een gemotoriseerd voertuig niet harder dan 30 km/uur rijden.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen