achtergrondafbeelding

Tests met bijzondere AMB 001 turbomotor begonnen

Project van Brough Superior en autoproducent Aston Martin

1 jul 2020, 13:49  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Hoe exotisch wil je het hebben? De AMB 001 levert een vermogen van 180 pk, weegt 180 kg, kost bijna 120.000 euro en er komen er maar honderd van.

In de motorwereld wemelt het van de bijzondere projecten en creaties. De AMB 001 valt daaronder. Brough Superior en Aston Martin hebben deze motor ontwikkeld, ontworpen en zijn hem nu aan het testen. Een zeer kleine motorproducent en een exclusief automerk, beide met een legendarische historie, hebben hiervoor alle kennis en kunde in de strijd geworpen.

Eerste test AMB 001 in camouflage

Met een richtprijs van 108.000 Britse pond (omgerekend bijna 120.000 euro) zou je verwachten dat kopers niet direct in de rij staan. Naar verluidt zijn de 100 te bouwen exemplaren echter allemaal al verkocht, terwijl het testen van de machine nog maar net is begonnen. Eind juni verschenen de foto’s van het testen met een prototype op het circuit van Pau-Arnos met een gecamoufleerde AMB 001.

Prince of Arabia en James Bond

De iconische namen achter de AMB 001 zorgen voor de belangstelling. Brough Superior was de naam van een motor uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Waarmee T.E. Lawrence, alias Prince of Arabia, reed.

Een van de eerste motoren die de toen legendarische grens van 100 mijl per uur wist te passeren. Aston Martin is als merk minstens even beroemd, al is het maar door de iconische DB5 in de films van James Bond, geheim agent 007.

V twin van 180 pk in AMB 001

De AMB 001 heeft een V-twin blok van 1.000 cc met een turbo en een intercooler. Met een vermogen van 134 kW (180 pk) en een gewicht van 180 kg zijn in elk geval op papier al prima prestaties verzekerd. De makers claimen dat die circuitwaardig zijn, maar dat zal nog moet blijken uit de tests en straks in de praktijk.

Design geheel eigen

Hoe dan ook, uniek is de AMB 001 zeker. En dat zie je ook als je naar het design kijkt. De stijl is heel eigen en lijkt in bijna niets op die bij andere supersportmotoren. De vormen zijn glooiend, de lijnen elegant en de materialen chique en exotisch. Voor de aanschafprijs mag je topkwaliteit en topcomponenten verwachten. Meer weten? Hou dan de website in de gaten.

Share Tweet Share Share E-Mail