achtergrondafbeelding

Techbedrijf NAWA Technologies onthult NAWA Racer

Elektrische motorfiets geïnspireerd op café racers uit jaren ‘60

19 dec 2019, 8:27  •  Nieuws
Bart Oostvogels Door Bart Oostvogels. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter. Rijdt een Yamaha MT-09 in de kleur Ice Fluo.

Het Franse technologiebedrijf NAWA Technologies – gespecialiseerd in energie-opslag en bekend van de zogeheten Ultra-Fast Carbon Batteries – pakt op de Consumer Electronics Show (CES 2020) in Las Vegas uit met een bijzondere elektrische motorfiets. De NAWA Racer gedoopte racer is qua styling geïnspireerd op café racers uit de jaren ’60 van de vorige eeuw.

Ultra-condensatoren

De NAWA Racer beschikt over zogeheten ultra-condensatoren (een elektrisch component waarin elektrische lading opgeslagen kan worden) die tien keer sterker zijn en vijf keer meer energie bieden dan bijvoorbeeld conventionele lithium-ion batterijcellen. Het systeem kan tot 80 procent van de energie die vrijkomt tijdens het remmen hergebruiken. De actieradius van de NAWA Racer komt daardoor uit op een stevige 300 kilometer in de stad of 150 kilometer op de snelweg. Dat best aardig voor een elektrische motorfiets.

Gewichtsbesparing

Een ander voordeel van het systeem is een gewichtsbesparing van liefst 25 procent, want NAWA kan de lithium-ion batterij door de ultra-condensatoren flink kleiner maken. De accucapaciteit van de NAWA Racer komt uit op 9 kWh, de helft van het accupakket van een conventionele elektrische motorfiets.

Gewicht en prestaties

De elektrische fiets weegt slechts 150 kilogram, onder meer bereikt door een koolstofvezel frame en composiet panelen. Voor de aandrijving zorgt een 100 pk sterke elektromotor. De 0-100-tijd komt uit op drie seconden en de topsnelheid bedraagt meer dan 160 km/u. Productieplannen zijn nog niet bekend. De ultra-condensatoren gaan wel in productie en zijn voor diverse voertuigen geschikt, niet alleen voor motoren, maar ook voor auto’s.

Share Tweet Share Share E-Mail