achtergrondafbeelding

Stilistische en technische update voor BMW R nineT

Meer assistentiesystemen nu standaard

23 okt 2020, 9:55  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

De BMW R nineT kwam in 2013. Met zijn ongecompliceerde en klassiek getinte uiterlijk trok hij direct veel belangstelling en kopers. Om die reden verandert het basisrecept niet. Het uiterlijk is op detail gewijzigd en het boxerblok voldoet nu aan de nieuwe emissienorm Euro 5.

Toen BMW Motorrad in 2013 de R nineT introduceerde, was dat meer dan alleen een Roadster op basis van een klassiek archetype: vanaf het eerste begin combineerde dit model klassiek motorfietsdesign en moderne technologie met uitstekend vakmanschap en een breed aanbod van aanpassingsmogelijkheden.

BMW R nineT in meerdere smaken

Korte tijd later volgden aantrekkelijke afgeleiden van de R nineT in de BMW Motorrad Heritage belevingswereld. Bijvoorbeeld de R nineT Urban G/S als Enduro met de uiterlijke kenmerken van de legendarische R 80 G/S uit 1980. Of de R nineT Scrambler als eerbetoon aan dit onderscheidende type motorfietsen, voor wie een puristische, minimalistische en non-conformistische stijl zoekt. Ook kwam de R nineT Pure als Roadster die alleen het minimaal noodzakelijke bood.

Boxerblok verfijnd

Voor gebruik in de nieuwe R nineT modellen is de boxermotor zowel technisch als visueel verfijnd. De motor voldoet nu aan Euro 5. Het vermogen bedraagt nu 80 kW (109 pk) bij 7.250 t/min (voorheen 81 kW (110 pk) bij 7.750 t/min), terwijl het maximale koppel nog altijd 116 Nm bij 6.000 t/min is.

Voelbaar meer trekkracht

In de cilinderkoppen is een nieuw turbulentiesysteem toegepast, dat het brandstofmengsel laat wervelen voor een nog betere en schone verbranding. Dankzij een – in het bijzonder tussen de 4.000 en 6.000 t/min – verbeterde vermogens- en koppelcurve is de trekkracht nu volgens BMW Motorrad voelbaar beter dan bij de voorganger van deze lucht-/oliegekoelde boxermotor.

ABS Pro met DBC (Dynamic Brake Control)

Zelfs in standaarduitvoering zijn de nieuwe R nineT modellen voorzien van ABS Pro met DBC (Dynamic Brake Control) voor meer veiligheid tijdens het remmen – zowel bij remmen onder een hoek als in lastige situaties. Ook een nieuwe achterdemper met progressieve demping (WAD) behoort tot de standaarduitrusting en biedt een verbeterd veercomfort. Tot slot behoren de rijmodi ‘Rain’ en ‘Road’ tot de standaarduitrusting.

LED-verlichting

Eveneens standaard zijn nu een LED-koplamp en LED-richtingaanwijzers met wit glas. De uitgebreide standaarduitrusting van de nieuwe R nineT wordt afgerond met een USB-laadaansluiting. Rijmodi Pro met de aanvullende modus ‘Dynamic’ voor de R nineT en R nineT Pure en ‘Dirt’ voor de R nineT Scrambler en R nineT Urban G/S zijn nu leverbaar als opties. Hetzelfde geldt voor DTC (Dynamic Traction Control) en een motorkoppelregelsysteem (MSR). Een andere nieuwe optie is het Comfort pakket, dat bestaat uit Rijmodi Pro, cruise control en verwarmbare handvatten. De adaptieve bochtenverlichting en de designoptie voor de einddemper zijn eveneens nieuwe optionele extra’s.

Option 719

Daarnaast biedt het traditionele ‘Option 719’ programma een snoepwinkel voor liefhebbers van customizing. Denk dan aan speciale wielen, gefreesde onderdelen en een kortere achterzijde met kentekenplaathouder achter het achterwiel. Ook een achterzijde in tracker-stijl (Tracker achterzijde) behoort tot de mogelijkheden.

Prijzen

R nineT  € 18.880

R nineT Pure € 15.490

R nineT Scrambler € 16.250

R nineT Urban G/S € 16.250

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen