achtergrondafbeelding

Review – Suzuki GSX-S1000GX

Sporttoermotor met adventure-topping

14 feb 2024, 12:12  •  Motortests, Nieuws
Wim Otten Door Wim Otten. Doorgewinterd journalist met heldere kijk op content. Thuis in de wereld van auto’s, vrachtauto’s en techniek maar vooral van motorfietsen. Rijdt op een sporttoer motorfiets: BMW R 1250 RS.

Hier is de eerste sport crossover van Suzuki. De GSX-S1000GX. Hoe rijdt ie? We hebben hem stevig aan de tand gevoeld in de omgeving van het Portugese Lagos.

Prachtige asfaltslingers zo ver het oog reikt. Welkom in het zuiden van Portugal waar we de nieuwe Suzuki GSX-S1000GX in wat betere weersomstandigheden rijden dan in Nederland. Hier is het naar onze begrippen voorjaarsachtig. De vraag is of jij dit voorjaar je been over het zadel moet slingeren van deze eerste sport crossover van Suzuki.

Suzuki GSX-S1000GX sterk aanbod

Als je puur kijkt naar de specificaties en het totaalplaatje afzet tegen de prijs van 18.499 euro, dan is de Suzuki GSX-S1000GX hartstikke interessant. Zeker als je een motor zoekt voor lange tochten en vakanties. Het nieuwe model deelt kernelementen met andere modellen in de GSX-S-line-up en voegt daar een unieke zitpositie en compleet nieuwe en geavanceerde functies aan toe, waaronder elektronisch geregelde vering en demping.

Mix van elementen en stijlen

De GX combineert de beste elementen van de GSX-S1000GT en V-Strom 1050. Het is de ultieme, sportieve motorfiets waarmee je alle kanten op kan, of dat nu een enerverende rit op een bergweg betreft of juist het comfortabel overbruggen van lange afstanden. In elk geval kun je met deze nieuwe Suzuki bloedsnel sturen. Wat karakter betreft heeft hij eerlijk gezegd meer genen van de GT dan van de V-Strom.

Imponerend om te zien

“De nieuwe GX is ontworpen volgens  het designconcept Unbridled Elegance“, aldus Suzuki. Kenmerkend is de agressieve, moderne alsook gedrongen supersport-styling. Het scherpe front huisvest niet alleen de kenmerkende GSX-S LED-lichtunit, maar ook LED-positielichten in een V-vorm langs de koplampunit. Samen vormen ze een indrukwekkend en vooral herkenbaar geheel.

Windtunnel benut voor ontwerp

Aerodynamica speelt bij de GX een belangrijke rol. Om die reden is de machine tot in de kleinste details ontwikkeld in de windtunnel. Die aanpak resulteerde onder meer in een uniek windscherm dat de nodige windprotectie biedt. Het windscherm is in drie stappen te verstellen waardoor de hoogte met 43 mm wordt verhoogd of verlaagd. In de lage stand is de bescherming tegen wind al goed, zo blijkt, ook met mijn postuur van 1,80 meter.

Flink hoger dan de GSX-S1000GT

De verschillen ten opzichte van de GSX-S1000GT zijn groot. De GX heeft bijvoorbeeld een grotere veerweg (150 mm voor en achter) waardoor er meer bodemvrijheid ontstaat. Het stuur staat 55 mm dichter bij de rijder dan bij de GT. Je zit daardoor meer rechtop. Het stuur is 50 mm breder en meet 877 mm. De toegenomen bodemvrijheid en het nieuwe zadeldesign vergroten daarnaast de afstand tussen het heuppunt van de rijder en het voetpunt met 15 mm. Dit resulteert in een meer natuurlijke houding van de knieën.

Elektronische assistentie uitgebreid

De GX heeft het Suzuki Intelligent Ride System. Het omvat een pakket aan veiligheids- en rijdersassistentiesystemen die hun informatie krijgen van sensoren en van een 6-assige Inertial Measure Unit (IMU). Die sturen de tractiecontrole en het ABS aan, maar ook de actieve schokdempers en Smart TLR (Traction, Lift, Roll en Torque) Control. Deze laatste koppelt diverse systemen en zorgt voor een goede en veilige vermogensafgifte bij het nemen van bochten.

Invloed van slimme systemen

We merken de invloed van de slimme elektronica al rijdend over een zeer slecht wegdek met veel kuilen en losse keien in Portugal. Zodra de elektronica gripverlies bij het achterwiel ontdekt, reageert het blok met enige aarzeling op het gas als we een bocht uit accelereren. Alsof de machine inhoudt maar dan eigenlijk voorkomt dat je de controle verliest of, erger nog, op je snuffert gaat.

Rijmodi en meer

Er is nog meer aan boord. Met de Suzuki Drive Mode Selector (Alpha) kun je kiezen uit diverse rijmodi. Tot dusver vond je deze functie alleen op de Suzuki Hayabusa. Je kan de gasreactie en tractiecontrole inkleuren met Active, Basic en Comfort. De standaard Active Damping Control is daarnaast in te stellen op Hard, Medium en Soft. In de stand User kun je zelf de voor- en achterdemping bepalen.

Volledig geregelde demping en vering

De GSX-S1000GX is ook de eerste Suzuki met Suzuki Advanced Electronic Suspension met Showa-veerelementen. Aanpassing van de demping gebeurt maar liefst 1.000 keer per seconde via een elektronisch aangestuurde hydraulische klep. Deze aanpassingen volgen uit drie softwareprogramma’s, te weten: Suzuki Floating Ride Control (SFRC), Suzuki Velocity Dependent Control (SVDC) en Suzuki Deceleration Damping Control (SDDC). SFRC strijkt ‘hobbels’ in het wegdek gevoelsmatig glad. SVDC kiest voor de meest passende dempinginstellingen die horen bij de snelheid waarmee je motor rijdt en SDDC reageert op bewegingen bij remmen.

Ongenadig hard gaan en sturen

Alle aanpassingen gebeuren ‘geruisloos’ op de achtergrond voor maximaal comfort en nog meer controle bij zowel lage als hoge snelheden. Tot zover de theorie, in de praktijk is alles net wat anders. Met de uitgebalanceerde Suzuki GSX-S1000GX kun je zo ongenadig hard gaan en sturen zonder dat je eigenlijk in de buurt komt van de grenzen waar deze systemen ingrijpen. En als ze dat doen, dan zou je dat dus niet merken. Wij merkten het alleen toen we op de eerder genoemde echt slechte weg reden. Je zou eigenlijk naar een circuit moeten gaan om op droog wegdek uit te vogelen waar en wanneer de elektronische systemen ingrijpen.

Automatische rijhoogte-aanpassing

De GX heeft ook automatische rijhoogte-aanpassing. De eerder genoemde elektronische dempingscontrole kiest automatisch voor een passende veervoorspanning bij rijden met passagier en/of bagage. Dat gebeurt in de modus -auto-. Je kunt de standen ook handmatig kiezen en de veervoorspanning in vier standen instellen.

En de prestaties van de GSX-S1000GX

De viercilindermotor van 999cc zit ook in de GSX-S1000GT en in de naked-versie GSX-S1000. Prima blok dat uiterst vlot en soepel presteert. Dat eet als het ware uit je hand en biedt met 152 pk voldoende peper voor heel sportief rijden. Het koppel van 106 Nm piekt bij 9.250 toeren maar een groot deel daarvan is merkbaar vanaf circa 3.000 toeren. Easy Start betekent een keer kort drukken op de knop en de motor wordt gestart. Suzuki Clutch Assist maakt bediening van het koppelingshendel licht. Low RPM Assist verhoogt automatisch het motortoerental zodat afslaan bij wegrijden tot het verleden behoort. De quickshifter doet zijn werk voortreffelijk, nagenoeg geheel schokvrij, ook bij stevig afremmen en tegelijk terugschakelen.

Prima remmen

De remmen van Brembo hebben 310 mm schijven voor en vertragen heel fijn en zijn goed doseerbaar. De achterrem is minder prominent aanwezig. Prima eigenlijk wel, je wil gewoonweg daar geen bijtende remkracht. De 6-assige IMU zorgt voor veilige aansturing bij remmen in bochten. Het 6,5-inch TFT kleurendisplay is goed afleesbaar, ook in fel zonlicht. Je kunt je iOS-Apple smartphone of Android smartphone koppelen via WiFi en Bluetooth. De bediening doe je vanaf het stuur met schakelaars die je snel door hebt. Met de Suzuki mySPIN-app kun je de gegevens van je smartphone op het display laten tonen. Heel handig!

Conclusie

Met de Suzuki GSX-S1000GX kun je echt alle kanten op. Sportief knallen, lange afstanden afleggen en woon-werkverkeer, met deze motor voel je je snel en overal thuis. Het is zeker geen lichte machine, maar hij is ook niet superzwaar met een gewicht van 232 kg. De zithoogte van 845 mm is gemiddeld. Met mijn lengte van 1,80 meter lukt het om de laarzen plat op de grond te krijgen, maar dan zijn de benen wel bijna gestrekt. Bagage meenemen kan met optionele zijkoffers. Een topkoffer is niet beschikbaar omdat die volgens Suzuki te veel invloed zou hebben op de stabiliteit. Maar er wordt gekeken naar een oplossing om toch aan de vraag van groottoeristen te voldoen. De GX is zeer zeker een prettig te rijden motor, die best sportief oogt. Een frisse nieuwkomer in een segment waar je bijvoorbeeld ook de BMW S1000XR vindt of een Kawasaki Versys 1000. De prijs van de Suzuki GSX-S1000GX, te weten 18.499 euro, klinkt fors, maar met de ongelooflijk omvangrijke uitrusting en elektronica is die scherp, zeker als je er ook nog eens de 6 jaar garantie bij optelt die je nergens anders krijgt.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen