achtergrondafbeelding

Review – Suzuki GSX-8R

De -R- is terug in de line up van Suzuki, en hoe!

22 feb 2024, 10:31  •  Motortests, Nieuws
Wim Otten Door Wim Otten. Doorgewinterd journalist met heldere kijk op content. Thuis in de wereld van auto’s, vrachtauto’s en techniek maar vooral van motorfietsen. Rijdt op een sporttoer motorfiets: BMW R 1250 RS.

Zoek je een betaalbare, licht sturende en heel sportieve motor? Dan moet je beslist je vizier eens richten op de Suzuki GSX-8R. Hiermee rijden is echt een feest.

De nieuwe Suzuki GSX-8R combineert een superbike-look die direct rijplezier oproept met aansprekende prestaties. De GSX-8R deelt veel technologie met de naked bike GSX-8S, maar de zitpositie en het rijwielgedeelte zijn anders. Dat merk je direct als je je knuisten om het smalle clip-on-stuur van aluminium vouwt. Je zit meer voorover dan op de 8S. De zit is kortom sportiever. Niet zo extreem voorover als bij de fameuze GSX-1000R van weleer, maar toch krijg je het idee op een supersporter te zitten.

Meer naar voren gerichte zit

De lagere, meer voorwaartse plaatsing van de clip-ons zorgt ervoor dat je over het stuur kan leunen. Dit maakt sportieve ritten des te leuker. De lange wielbasis zorgt voor een goede balans in de rechtuitstabiliteit en de wendbaarheid. Dankzij de compacte afmetingen van de machine heeft Suzuki het heuppunt van de rijder ver naar voren gepositioneerd. Hierdoor kan je je gewicht naar voren verplaatsen en de GSX-8R gemakkelijker sturen in krappe bochten.

 

 

Geeft veel vertrouwen

De Suzuki GSX-8R stuurt strak. We ontdekken het op heerlijke asfaltslingers in de Algarve in Portugal. Voor elke bocht leg je soepel aan en accelereer je vlot weer weg. Het rijwielgedeelte geeft veel vertrouwen. De upside-down voorvork van Showa slikt grote oneffenheden prima. De achterdemper had wat meer moeite met de soms pittige hobbels. De vering is dan best hard en daardoor kom je wel eens los van het zadel. Maar oké de 8R is meer sporter dan de 8S, dus dan mag dat. En wil je toch wat meer soepelheid in de vering, je kunt de veervoorspanning van de achterdemper (ook Showa) aanpassen.

776 cc parallel-twin

Net als de Suzuki GSX-8S maakt de GSX-8R gebruik van de 776 cc parallel-twin. Dit blok zit ook in de nieuwe V-Strom 800 en 800DE en blinkt uit door een soepele, controleerbare vermogensafgifte vanuit lage toerentallen. De tweepitter klimt ook gretig in de toeren en dan krijg je een flinke duw in de rug.

Bekijk ook deze test van de Suzuki GSX-8S

Klinkt als V-twin

De 270°-krukasconfiguratie, waarbij de kruktappen onder een hoek van 270 graden staan, draagt bij aan de souplesse van de motor. Bijkomend voordeel: een zeer prettige roffel. Het motorkarakter en de sound is zelfs vergelijkbaar met die van een V-twin. Het maximale vermogen van de vloeistofgekoelde tweecilinder komt uit op 61 kW (82,9) pk bij 8.500 toeren per minuut. Het maximale koppel van 78 Nm is voorhanden bij 6.800 toeren per minuut. Ook is er een 35 kW variant beschikbaar voor A2-rijbewijshouders.

Suzuki GSX-8R vol rijdersassistentie

De Suzuki GSX-8R beschikt standaard over het Suzuki Intelligent Ride System (S.I.R.S.). Dit pakket aan rijassistentie-systemen ondersteunt je beter bij het afstemmen van de prestaties op de wegomstandigheden of de door jou gewenste rijstijl. Er zijn drie rijmodi: Active (A), Basic (B) en Comfort (C). Een principe dat Suzuki modelbreed toepast en in dit geval bij de 8R zorgt voor de mate waarmee het Suzuki Traction Control System (STCS) en het ABS ingrijpen. De tractie controle kun je trouwens ook nog helemaal uitschakelen, voor de puristen. De GSX-8R is standaard voorzien van Suzuki’s Quick Shift-systeem voor sneller, soepeler en zekerder op- en terugschakelen zonder tijdens het rijden de koppelingshendel te bedienen.

Super dat Suzuki Easy Start

Starten en wegrijden is kinderlijk eenvoudig. Met het Suzuki Easy Start Systeem start de motor met één snelle druk op de startknop. Suzuki’s Low RPM Assist-functie helpt daarnaast om het stationaire toerental van de motor op peil te houden, voor soepel en gemakkelijk wegrijden. Het motortoerental gaat vanzelf al omhoog zodra je het koppelingshendel laat vieren. Erg fijn als je op een hellend vlak staat! De reminstallatie vóór bestaat uit dubbele radiaal gemonteerde remklauwen met vier zuigers die zich vastbijten op schijven van 310 mm. Achter heeft de GSX-8R een remschijf van 240 mm met enkele remklauw.

Wielophanging met Showa

De GSX-8R heeft dus een upside-down voorvork Showa, die luistert naar de benaming SFF-BP* (Separate Function Fork – Big Piston). Achter is gekozen voor een Showa monoshock. Bij de naked GSX-8S wordt rondom gebruik gemaakt van KYB-wielophanging. Net als de 8S heeft de 8R ook een lichtgewicht aluminium swingarm.

Design Suzuki GSX-8R

De Suzuki GSX-8R valt op dankzij zijn sportief vormgegeven kuipwerk. Net als bij de GSX-8S zijn de lichtunits boven elkaar geplaatst. De zijspiegels zijn op de voorkuip gemonteerd voor een lagere luchtweerstand. Bij de GSX-8S zijn deze op het stuur gemonteerd. Zowel vóór als achter past Suzuki LED-verlichting toe. De slanke LED-knipperverlichting is fraai verwerkt naast het kuipwerk. Het voorspatbord van de GSX-8R wordt standaard in kleur gespoten.

Groot 5-inch TFT-kleurendisplay

Suzuki rust de GSX-8R standaard uit met een multifunctioneel 5-inch kleuren-TFT-display dat ook in zonlicht duidelijk afleesbaar is. De  bedieningsschakelaars links op het stuur zijn logisch. We hadden het principe snel door en dat is niet bij alle motoren direct het geval. Geinig wel: de toerenteller van het 5-inch kleuren-TFT-display fungeert ook als programmeerbare schakelindicator. Die knippert wanneer je met de motor het ingestelde toerental bereikt. Het scherm heeft bovendien een automatisch of handmatige dag- of nachtinstelling.

Drie kleuren

Suzuki levert de GSX-8R in drie kleuren, te beginnen bij Metallic Triton Blue (YSF). Deze kleur vertegenwoordigt de merkidentiteit van de supersport van Suzuki. De GSX-8R is ook verkrijgbaar in Metallic Mat Sword Silver (QKA), die wij het fraaist vinden, en Metallic Mat Black (YKV).

Conclusie

De Suzuki GSX-8R is een fijne motor in het middensegment. Het merk zet zich hiermee nadrukkelijk op de kaart in het sportievere genre. Dat is fijn want het ontbrak Suzuki de afgelopen jaren aan een sterke factor ten opzichte bijvoorbeeld de Yamaha R7 of een Kawasaki Ninja ZX-6R. Alleen is de GSX-8R meer geschikt voor dagelijks gebruik. De zit is sportief maar niet extreem vermoeiend voorover. De vering is ook niet bikkelhard. Het tweecilinder blok is ook rustig rijdend prima in zijn sas. Wij denken dat Suzuki met deze nieuwe -R- een goede zet maakt. Zeker ook als je kijkt naar prijs vanaf 10.999 euro. Je krijgt daarvoor een heel complete machine, ook standaard met quickshifter! Plus 6 jaar garantie en dat krijg je bij geen enkel merk in motorland.

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen