achtergrondafbeelding

Review – BMW R nineT Scrambler (2022)

Cursus: hoe word ik een beetje rebelser?

8 jun 2022, 17:02  •  Motortests, Nieuws  •  Door Wim Otten

Deze BMW maakt je hebberig. De zwart-rode kleurstelling staat de R nineT erg goed. De spaakwielen (meerprijs 461 euro) maken hem helemaal af.

De BMW R nineT Scrambler is rock & roll in drievoud. Het ruige uiterlijk, het ronkende uitlaatgeluid en het rebelse rijgedrag maken de oproerkraaier in je wakker. Contact aan, druk op de startknop en de buurt is wakker.

Dubbelloops uitlaat

Met de BMW R nineT Scrambler kom je niet ongezien of ongemerkt weg. De dubbelloops uitlaat ploft er stevig op los, zelfs bij stationair draaiende motor. Bravoure? Het hoort bij een Scrambler. Het hele uiterlijk straalt het uit.

Rebelse snaar raken

Best knap dat juist BMW de rebelse snaar weet te raken. Het merk is immers al sinds jaar en dag bekend van relatief brave, nette en degelijke motorfietsen. Je kunt deze versie van de R nineT heritage-reeks prima inzetten voor een cursus: hoe word ik een beetje rebelser?

BMW R nine T

R nine T is de naam van een reeks met retrodesign. Stuk voor stuk hebben ze klassieke looks, zoals een ronde koplamp en chromen accenten. Je kunt kiezen uit een basis R nineT, een R nineT Pure, R nineT Urban GS of deze Scrambler.

Wat is een Scrambler?

Scramblers zijn motoren, waarvan de roots liggen in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Vooral in Engeland bouwden jongeren hun BSA of Triumph om tot een soort terreinmotor. Net zoals de Bertus en de Tinus in ‘Oerend hard’ van de band Normaal, die op hun BSA en Norton naar de cross op het Hengelse zand scheurden. Dat beeld dus.

Minimalistisch

De young rebels van toen haalden alle niet noodzakelijke onderdelen eraf om het gewicht te verlagen. De vorkpoten kregen rubberen manchetten om ze tegen zand te beschermen. De uitlaat ging omhoog voor meer bodemvrijheid en er werden noppenbanden gemonteerd. Je ziet al deze componenten bij de R nineT Scrambler. Zelfs het instrumentarium is minimalistisch, met slechts een snelheidsmeter. De richtingaanwijzers en spiegels zijn verplichte wettelijke zaken, anders zouden die er ook niet op zitten.

Gemoderniseerd

De R nineT Scrambler is nu gemoderniseerd met enkele elektronische zaken. De gasbediening is digitaal zonder kabel. Dat maakt ook de optie van cruise control mogelijk. Hij heeft dynamische tractie controle gekregen en een led-koplamp met dagrijverlichting. Door de elektronische gasbediening hebben rijmodi hun intrede gedaan: road, rain en dynamic.

Trompetteren

Bij optrekken trompetteren de uitlaten flink. De decibellen zullen best binnen de wettelijke normen blijven, maar BMW zoekt duidelijk de grenzen op. Een beetje dwars dus, maar net binnen de perken. Omstanders kijken om, maar raken niet getergd en vallen uiteindelijk voor de uiterlijke charmes van deze retromotor.

Comfort? Reken er niet op

Vering en schokdemping zijn behoorlijk stevig, het zadel ook. Wind heeft vrij grip op hoofd en bovenlijf. De snelweg is niet het domein voor de BMW R nineT Scrambler. Meer plezier heb je op slingerende buitenwegen door de polder. Afremmen voor een bocht, soepel en trefzeker terugschakelen en dan in de bocht weer het gas erop. Dan is de Scrambler in zijn element.

Prima stel remmen

Remmen doet deze BMW prima met zijn dubbele schijven voor en de Brembo remklauwen. De achterrem voelt wat gematigder aan. Doordat de Scrambler niet al te veel weegt, 223 kg rijklaar, vertraag je met alleen de voorrem al voldoende. Dan moet je natuurlijk niet op een zandweggetje rijden, dan heb je die achterrem nodig die door zijn mildere aangrijpen prima is te doseren.

Motor, is die krachtig genoeg?

De BMW R nineT Scrambler heeft een 1.170 cc boxermotor, luchtgekoeld. Een blok dat eigenlijk al in 2004 is geïntroduceerd, destijds in de R 1200 GS. Het ‘oudje’ weert zich kranig. Hij levert vermogen zat met zijn 80 kW (109 pk) en voldoet nu aan de jongste emissienorm Euro 5. Door het voor een motor behoorlijk hoge koppel van 116 Nm hangt de Scrambler lekker actief ‘aan het gas’. Je hebt deze persoonlijke statement op twee wielen voor 16.900 euro. Er zijn motorfietsen zonder poespas en luxe die minder kosten, maar roepen die evenveel emotie op?

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen