achtergrondafbeelding

Review – Aprilia Tuono 660 Factory

Lichte, pittige motor met aanstekelijke sound

20 jul 2022, 13:46  •  Motortests, Nieuws  •  Door Wim Otten

Oeh, dat geluid als je gas geeft: de tweecilinder motor van de Aprilia Tuono 660 Factory roffelt heerlijk op je trommelvliezen.

De Factory heeft het 100 pk sterke blok van de RS 660 maar dan verpakt in het ‘naked’ uiterlijk van de Tuono. Echter, hij heeft toch een kuip? Klopt, maar de beplating is kleiner van formaat. Je ziet bij de Factory meer van het tweecilinder blok.

Hoger en breder stuur

Verder is de zitpositie minder voorover dan op de RS 660. Die heeft een lager stuur en de cockpit valt ook echt in het bovendeel van de kuip. Bij de Factory is het stuur hoger en breder. Ook de spiegels zijn op het stuur geschroefd en niet op de kuip. De zitpositie is meer zoals op een naked bike en de wind heeft vrij vat op je lijf.

Slechts 181 kg rijklaar!

Die andere zitpositie maken de Aprilia Tuono 660 Factory makkelijker (lees: vriendelijker voor polsen) in de omgang. In de stad slinger je met speels gemak door het verkeer. Logisch, want met 181 kg rijklaar is het een lichte machine. De zithouding werkt bovendien mee en dat doet ook het wat grotere stuur.

Stad of snelweg: de Aprilia Tuono is overal thuis

Op bochtige buitenwegen en op de snelweg weet de Tuono 660 Factory niettemin van wanten. De tweecilinder wil er behoorlijk aan trekken. Zeker in Nederland kom je nergens vermogen te kort. Het stampende geluid van de tweepitter bij optrekken maakt de snelheidsbeleving alleen maar intenser. Moeiteloos prik je het voorwiel naar de apex van de bocht en accelereer je de bocht uit met het gas er vol op.

Vermogen opgeschroefd naar 100 pk

De Tuono 660 Factory heeft 5 pk meer dan de Tuono 660: 100 pk in plaats van 95 pk. Dankzij het gebruik van een kortere eindoverbrenging, met een 16-tands tandwiel, één minder dan de Tuono 660, heeft de motor tijdens het accelereren nog meer trekkracht. Dat merk je beslist. Gretig klimt de paralleltwin in de toeren en lijkt er meer power in huis dan de opgegeven 67 Nm koppel.

Krachtigste tweepitter

Ook in de hoogste zesde versnelling wil deze compacte motorfiets met geweld vooruit. Wat een levenslust zit er in de twin! Ergens ook wel weer logisch, want 100 pk uit een tweecilinder van 659 cc is veel. De Aprilia Tuono 660 Factory is een van de krachtigste tweepitters die je kunt kopen, zeker met deze cilinderinhoud.

Rijdersassistentie en elektronica

De Tuono 660 Factory wordt geleverd met een uitgebreid pakket aan elektronische rijdersassistentie, inclusief een quickshifter voor op- en terugschakelen. Een zesassige IMU-sensor stuurt de elektronica aan, zodat assistentie in bochten automatisch optimaal is ingeregeld. Dat geldt voor Engine Brake, Traction Control, gasreactie, ABS en Wheelie Control. Heel wat beschermengeltjes heb je dus in de motor en niet op de schouder.

Vijf rijmodi en volledig instelbare vering

De werking van de assistentie is zelf in te kleuren met rijmodi. Het zijn er vijf, inclusief een stand om alle parameters zelf te bepalen. Bovendien zijn compressie, uitgaande slag en veervoorspanning van de Sachs veer/demperunit achter en van de Kayaba-voorvork in te stellen. Dus je kunt helemaal losgaan op finetuning van de Tuono 660 Factory, ook als je coureurachtige aspiraties koestert en bij tijd en wijle het circuit opgaat. Ben je meer een liefhebber van rust en regelmaat? Weet dan dat ook deze Aprilia standaard Cruise Control heeft.

Conclusie

Aprilia heeft duidelijk gekozen voor een heel volwassen naked bike in het middensegment. Het is een bijna circuitwaardige racer als het gaat om instellingen. Het aluminium brugframe is stijf en licht wat je ook vertaald ziet in het zeer lage rijklare gewicht van deze machine. De Brembo-remmen zijn krachtig met veel marge. De Factory-versie van de Tuono 660 herken je aan de Factory Dark-graphics met rood-zwarte en gestroomlijnde zadelkap achter die standaard wordt geleverd. Hier staat een compacte motor met alles wat je als rijder zou willen begeren en ook nog met een berg aan pk’s. Dat heeft een hogere prijs maar die is niet extreem als je ziet wat je allemaal krijgt bij deze Aprilia. 12.899 euro kost hij (huidig prijspeil) en dan heb je een fijne en zeer sportieve stuurfiets waarmee je rijders op zwaardere motorfietsen kunt ‘verrassen’.

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen