achtergrondafbeelding

Registratieplicht km-stand motorfietsen: wet in de maak

Tellermanipulatie bij motorfietsen groot probleem

30 mrt 2020, 16:07  •  Nieuws
Bart Oostvogels Door Bart Oostvogels. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter.

Tellermanipulatie is bij motorfietsen jammer genoeg een substantieel probleem. Maar een oplossing is nabij: de wetgeving om de kilometerstand van een motorfiets vast te leggen is namelijk nagenoeg klaar.

Opgelicht

Het TV-programma ‘Opgelicht’ gaf in maart 2020 aandacht aan fraude met kilometerstanden bij motorfietsen en bracht voorbeelden aan het licht van verzwegen schade en gesjoemel met de kilometerstand van tweedehands motorfietsen, onder meer met undercover-acties bij handelaren. De uitzending kun je hieronder terugkijken:

Verzwegen schade en gesjoemel met de kilometerstand van tweedehands motorfietsen | (AVROTROS)

Vereniging Aanpak Tellerfraude

De manipulatie van kilometerstanden bij motorfietsen is een bekend probleem bij Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT). VAT is het samenwerkingscollectief van BOVAG, RAI Vereniging, ANWB en VNA en heeft een samenwerkingsovereenkomst met de RDW om samen tellerfraude te bestrijden.

Logisch of onlogisch?

Bij auto’s is alles al tot in de puntjes geregeld. Wie op de website van de RDW een autokenteken invult, krijgt automatisch te zien of de kilometerstand logisch is, of juist niet. Bij een kenteken van een motorfiets in Nederland ontbreekt dat stukje informatie bij de RDW, maar daar komt verandering in.

“Goedkoop is bijna altijd duurkoop.”

Wetgeving 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 is de tellerregistratie voor motorfietsen verplicht, maar dit jaar is er al vrijwillig gestart met deze kilometerregistratie.

Erkende dealers slaan nu al de handen ineen

Martin Huisman, Voorzitter Vereniging Aanpak Tellerfraude: “Alle BOVAG-motordealers gaan daar aan mee doen, dus dat gaat zeker helpen. Op die manier ontstaat er bij de RDW een database van kilometerstanden. Dat is al een eerste stap. Als je als consument een motor gaat kopen, dan kun je feitelijk bij de RDW – zoals je nu ook met auto’s kunt doen – van tevoren al kijken of de kilometerstand logisch is. Je ziet dan al wat meer historie bij een betrouwbare bron.”

“Het terugdraaien van tellerstanden is sinds 1 januari 2014 bij wet verboden”

Registratie van kilometerstand

Concreet betekent deze wet dat er een registratie van tellerstanden van motorfietsen zal worden opgezet, waarbij registratie verplicht wordt bij overschrijving en bij bezoeken bij door RDW erkende bedrijven voor reparatie, onderhoud en banden. Door een tellerstand vaker te registreren, wordt de ruimte om te frauderen met de tellerstand natuurlijk kleiner en kan er een betrouwbaarder oordeel worden afgegeven over de reeks geregistreerde tellerstanden.

Autosysteem toonaangevend

Floris Liebrand, woordvoerder van RAI Vereniging: “Voor veel landen is de kilometerregistratieplicht voor personenauto’s in Nederland een voorbeeldsysteem. Alleen met motoren kunnen we op dit gebied nog een grote stap zetten. Die stap komt er, want voor motoren is het idee om een soortgelijk registratiesysteem op te zetten.”

Tot 1 jaar celstraf

Het terugdraaien van tellerstanden is sinds 1 januari 2014 bij wet verboden. De strafmaat is 10.000 euro boete en/of 1 jaar celstraf. Het corrigeren, repareren of vervangen van een kilometerteller is verboden. Als de teller aantoonbaar stuk is en er moet echt een tellervervanging plaatsvinden, dan dient dit bij de RDW gemeld te worden.

“Probeer altijd de historie van de motorfiets te achterhalen”

Hoge kosten

Jaarlijks kost tellerfraude bij auto’s Nederland ongeveer 160 miljoen euro, zo heeft het VAT berekend. Het fraudebedrag van motoren is niet bekend, vanwege het ontbreken van controle.

Aankooptips

Als je een gebruikte of nieuwe motorfiets koopt, dan ga je ervan uit dat het goed zit. De motorfiets moet goed onderhouden zijn, boekjes en facturen hebben en helemaal een kloppende kilometerstand. Koop je motorfiets bij voorkeur bij een erkende motordealer. Dan heb je altijd iets om op terug te vallen.

Ben kritisch

VAT: “Als consument is het belangrijk dat je kritisch bent bij de aanschaf van een motorfiets. Probeer altijd de historie van de motorfiets te achterhalen. Controleer of de specificaties overeenkomen met hoe de motorfiets uit de fabriek is gekomen. Is de (digitale) cockpit ooit vervangen? Vraag naar documentatie waaruit blijkt wat de tellerstand was bij vervanging van het instrumentarium.” Kan de dealer geen boekjes en papieren overhandigen, vraag je dan af of dit de geschikte motorfiets is.

Schade controleren

Niet alleen kilometerfraude is aan de orde in de motorbranche, er worden ook schadevoertuigen uit het buitenland naar Nederland gehaald. Hoe weet je nu of een motorfiets schade heeft gehad? Soms is dat met het blote oog lastig vast te stellen. Gelukkig bestaan er websites waar je aan de hand van het Voertuig Identificatie Nummer of Vehicle Identification Number-code (VIN-code) van het voertuig kunt controleren of het voertuig gestolen is of grote schade heeft gehad. Welke sites bedoelen we? We zetten er hieronder een paar op een rij.

Fraude ontdekt? Dit kun je doen

Heb je een tweedehands motorfiets of auto gekocht en kom je er na aankoop achter dat de tellerstand niet klopt? Volg dan onderstaande stappen:

1: Neem altijd eerst contact op met de verkopende partij en probeer er onderling uit te komen.

2: Kom je er onderling niet uit? Doe dan aangifte bij de politie en stuur een aangetekende brief aan de verkoper en vermeld hierin duidelijk:

  • Om welke koop het gaat (kenteken, verwijzing koopovereenkomst/factuur)
  • Dat je de koop wilt vernietigen vanwege onjuiste informatie (voorbeeldbrief dwaling)
  • Als je de auto of motorfiets wel wilt houden, maar je een deel van de aankoopprijs terug wilt (als je dit een goede oplossing vindt)

3: Reageert de verkoper niet of accepteert hij je voorstel niet? Schakel dan de Geschillencommissie in als de verkoper is aangesloten bij De Geschillencommissie of de BOVAG.

4: Betreft het een particulier of is het bedrijf niet aangesloten bij De Geschillencommissie of de BOVAG? Of ben je ontevreden met de afhandeling van je klacht? Vraag dan via de kantonrechter om de koop te vernietigen of de koopprijs te verlagen.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen