achtergrondafbeelding

EICMA 2018: DCR-10 Billet Sting

Vader en zoon presenteren prachtige custom in Milaan

8 nov 2018, 7:30  •  Nieuws
Door Niels van den Berg.

De BMW R nineT leent zich uitstekend om te verbouwen tot een custom. Het bedrijf DNA Filters presenteert een extreme NineT in Milaan. De Billet Sting bestaat volledig uit CNC-gefreesde onderdelen. Het enige dat overbleef van de originele NineT was de aandrijflijn en swingarm.

Honinggraatpatroon

De Billet Sting is een absoluut meesterwerk als je bedenkt hoe lastig het is om metaal op deze manier te vormen. De brandstoftank, het zadel en het bestuur bestaan volledig uit een stuk metaal. Het honinggraatpatroon geeft de Sting een bijzondere uitstraling. Een laklaag is dan ook niet nodig bij deze custom racemotor.

Elk onderdeel geanalyseerd

Niet iedereen heeft toegang tot hypermoderne CNC-freesmachines, maar voor DNA Filters is het geen probleem. Het bedrijf produceert luchtfilters voor auto’s en motorfietsen en beschikt over een uitgebreide ontwikkelingsafdeling. Daardoor was het bedrijf in staat om elk onderdeel van de Sting volledig te analyseren en computergestuurd te frezen. Je kan er dan ook op vertrouwen dat deze BMW R NineT kwalitatief net zo goed in elkaar steekt als een originele BMW R NineT.

Geïnspireerd door de jaren tachtig

De vorm van de Billet doet denken aan een café racer, maar DNA Filters haalt zijn inspiratie ergens anders vandaan. De oprichter en directeur Dino Nikolaidis racete in de jaren tachtig al met 80cc motorfietsen. Het typische design van toen was de inspiratie voor de Billet Sting. Gevoed door zijn wedstrijdervaring pakte Dino niet alleen het uiterlijk van de BMW R NineT aan. Diverse upgrades maken de boxermotor nog krachtiger.

Totaal 122 pk

Bij een bedrijf dat luchtfilters maakt, kan het luchtfilter uiteraard niet achterblijven. DNA Filters monteerde twee luchtfilters aan weerszijde van het motorblok. Daarnaast monteerde zij aangepaste oliekoelers, luchtinlaten, een nieuw stuur en een volledig titanium Akrapovic-uitlaatsysteem. Om al die kracht in bedwang te houden, kreeg de Billet een nieuwe monoshock achterbrug en voorvork. Nieuwe remschijven van 320 millimeter doorsnee en remklauwen met vier zuigers moeten de Billet laten stoppen.  Het resultaat is een vermogen van 122 pk.

Geen productieplannen

Een plexiglas windscherm en led-verlichting maken de motorfiets compleet. Tot nu toe blijft het helaas bij dit ene unieke exemplaar. De motorfiets fungeert nu als rijdende reclame voor DNA Filters. Wil je hem in het echt aanschouwen? Hij staat op tot 11 november op de EICMA in Milaan.

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen