achtergrondafbeelding
1939 Nimbus 750 Type C Luxus

Opnieuw motor van Steve McQueen onder de hamer

Dit keer een unieke Nimbus 750 Type C Luxus uit 1939

2 okt 2018, 10:00  •  Nieuws  •  Door Kris Spithout

Iedereen kent de Amerikaanse film-held Steve McQueen en weet dat het een echte motor-fanaat was. Hij had een behoorlijke privéverzameling met daarin o.a. motoren uit zijn eigen films.

Zo nu en dan worden er motoren van beroemdheden aangeboden op veilingen die daar absurde bedragen op leveren. Maar ja zeg eens eerlijk wie zou er niet een motor van film-legende willen bezitten. Zeker van iemand als Steve McQueen.

Nimbus 750 Type C Luxus uit 1939

De motor die nu aangeboden zal worden heeft echter niets met zijn films te maken maar komt wel degelijk uit zijn privécollectie. Het gaat om een Nimbus 750 Type C Luxus uit 1939  met zijspan. Deze Nimbus is ooit gemaakt door het Deense bedrijf Fisker en Copenhagen. Het bedrijf bestaat vandaag de dag nog steeds onder de naam Nilfisk, beter bekend van de stofzuigers.

Deense trots

Deze Nimbus wordt aangedreven door een 746cc, viercilinder-lijnmotor die 22 pk levert. De Nimbus is uitgevoerd met een voor die tijd nieuwe telescoopvoorvork. In Denemarken was het een topmodel maar ondanks het geavanceerde concept wisten ze de concurrentie niet bij te houden. In 1960 werd het model uit productie genomen.

Steve McQueen special

Wat is er dan zo speciaal aan de Type-C van Steve McQueen? Er zijn er 12.000 geproduceerd waarvan er maar 200 zijn geëxporteerd naar de Verenigde Staten. De Nimbus van McQueen is daar een van.

In 1984 is de motor verkocht op een veiling op het Steve McQueen Estate. De huidige eigenaar heeft de motor opgelapt maar niet gerestaureerd. Hij is dus nog helemaal in originele staat.

Husqvarna 400 Cross veiling

Naar verwachting zal de Nimbus 750 Type C Luxus uit 1939 rond de 80.000 dollar opleveren tijdens de Husqvarna 400 Cross veiling in oktober.

Share Tweet Share Share E-Mail