Op welke punten is een motorverzekering anders dan die voor een auto?
In de basis geldt voor een auto en een motor natuurlijk hetzelfde: door je auto te verzekeren mag je ermee de weg op. Zo die je ook een motor met een polis minimaal te dekken voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) om er legaal de weg mee op te kunnen. De indruk kan dan ook gewekt zijn dat het verzekeren van een motor niet verschilt van bij een auto. Maar is dat ook zo? Als je voor de eerste keer een polis voor een motor gaat zoeken terwijl je wel al ervaring hebt met hetzelfde voor een auto, is het handig om je toch bewust te zijn van een aantal significante verschillen waarop een motorverzekering verschilt van een autoverzekering. We bespreken ze in dit artikel.
Risico-inschatting en premie
Laten we beginnen met het verschil in hoe er naar risico gekeken wordt en wat het effect daarvan is op de premie. De premie van een autopolis wordt bepaald op basis van factoren zoals de leeftijd van de bestuurder, het aantal schadevrije jaren, het type auto en de leeftijd daarvan en zelfs ook de woonplaats. Door hun gesloten constructie worden auto’s als relatief stabiel en veilig gezien, waardoor het risico op persoonlijke schade lager is. Bij motoren is dat anders. Motorrijders hebben een hoger risico op ernstige ongevallen door hun kwetsbaarheid in het verkeer. De premie voor een motorverzekering is daarom vaak hoger. Extra verzwarende factoren zijn daarbij een jonge of onervaren bestuurder en het type motor. Gaat het om een sportmotor, dan kan dat de premie sterk beïnvloeden omdat deze voertuigen vaak hogere snelheden halen en daardoor meer risico met zich meebrengen.
Seizoensgebonden gebruik
Op oldtimers en cabrio’s zonder opvouwbaar dak na, worden de meeste auto’s doorgaans het hele jaar door gebruikt. De gemiddelde autopolis is dus gewoon het hele jaar van kracht. Omdat je op een motor blootgesteld bent aan de elementen en gladheid op de weg extra ernstige gevolgen kan hebben voor motorrijders, gebruiken veel motorrijders hun voertuig niet het hele jaar door. Sommige aanbieders van polissen bieden daarom seizoensgebonden motorverzekeringen aan, waarbij je alleen premie betaalt voor de maanden dat je rijdt. Dat kan tot een interessante besparing leiden die zeker het onderzoeken waard is als je niet verwacht in de winter de motor te gaan gebruiken.
Accessoires en extra’s
Het is belangrijk om te beseffen dat accessoires niet standaard mee gedekt zijn. Bij een auto wil een ingebouwde navigatie of een trekhaak nog wel eens standaard meeverzekerd zijn of kun je deze zaken tegen een kleine meerprijs ook gedekt krijgen. Als motorrijder ben je echter gedwongen om zaken als een helm en motorkleding aan te schaffen en te gebruiken. Daarnaast kun je een topkoffer of windscherm toevoegen op je motor. Deze items moet je apart meeverzekeren wanneer je een polis voor je motor afsluit, want ze zijn niet standaard gedekt.
Bescherming van passagiers
Passagiers in een auto komen bij veel ongelukken met de schrik vrij, hoewel de gevolgen bij tijd en wijle wel ernstig kunnen zijn. Lang niet alle autobezitters kiezen ervoor om schade bij passagiers aanvullend bij gedekt te krijgen via een ongevallenpolis of schadeverzekering voor inzittenden. Motorrijders en hun eventuele duopassagier hebben een veel grotere kans op zowel letselschade als materiële schade. Daarom is de speciale opzittendenverzekering voor motorrijders, die de schade aan de passagier en de bestuurder dekt, een belangrijke toevoeging bij de motorverzekering die eigenlijk niet overgeslagen kan worden.
Uiteindelijk hebben een autopolis en een motorverzekering ook veel overeenkomsten. De verschillen zijn er desalniettemin en het loont om je daarvan bewust te zijn wanneer je je motor gaat verzekeren. Wees voorbereid op een hogere premie dan je wellicht verwacht had, hoewel je wegenbelasting waarschijnlijk juist wel lager gaat zijn dan bij je auto. Wees je ook bewust van je kwetsbaarheid in het verkeer en de mogelijke gevolgen daarvan. Probeer jezelf en je eventuele passagier niet alleen op de weg, maar ook door middel van voldoende schadedekking zo goed mogelijk te beschermen.