achtergrondafbeelding

‘Ook Honda komt met supercharger voor motorfietsen’

Patenttekeningen onthullen compressor bij Honda

21 jan 2020, 10:17  •  Nieuws  •  Door Bart Oostvogels

Kawasaki heeft al diverse motoren met een supercharger (compressor) voorgesteld om uit een relatief compacte krachtbron toch veel vermogen te halen. Nu lijkt ook Honda de techniek te willen omarmen. Honda heeft in ieder geval al diverse patenttekeningen geregistreerd.

V2-motor

Honda heeft patentdocumenten geregistreerd voor een V2-krachtbron met compressor. De compressor wordt volgens de patenttekeningen tussen de twee cilinders geplaatst, ongeveer ten hoogte van de cilinderkoppen. De twee cilinders van de V2-krachtbron staan in een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar. Door deze positionering ontstaat een kort lijntje naar de uitlaten.

Tandwielconstructie

De compressor wordt aangedreven door een tandwielconstructie die zich links van de voorcilinder tot aan de krukas uitstrekt. De turbocompressor wordt gecombineerd met directe injectie met twee injectoren per cilinder – ééntje in het inlaatspruitstuk, de tweede rechtstreeks in de verbrandingskamer. De grote vraag: wanneer komt deze technologie? Dat is nog even onduidelijk, maar dat Honda eraan werkt, staat buiten kijf.

Share Tweet Share Share E-Mail