achtergrondafbeelding

Nieuwe telg in Honda Hornet-familie

CB1000 Hornet met Honda Fireblade-blok

16 okt 2024, 17:35  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

De Honda Hornet is een naked bike. Tot dusver met een motorblok van 750cc of 500 cc. Nu komt er een 1000cc bij: de CB1000 Hornet.

Luis in de pels

Hornet is Engels voor horzel. Een bijzondere naam voor een motorfiets maar wel een toepasselijke. Want toen Honda de CB600F Hornet op de markt bracht in 1998, had de naakte middenklasser alles om een succes te worden. De motor was krachtig, licht, wendbaar én betaalbaar. Een combinatie die ervoor zorgde dat de Hornet eind jaren negentig tot de bestverkochte motoren in Europa behoorde. Echt dus een horzel die flink van zich af stak: een luis in de pels.

 

Honda Hornet een herintreder

De Hornet verdween met stille trom. Maar in 2023 kwam er een herintreder: de CB750 Hornet. Andermaal een naked bike volgens het aloude recept met de ingrediënten: wendbaar, krachtig, licht en betaalbaar. De verkopen smaakten direct naar meer en zo is in 2024 een CB500 Hornet uitgebracht en nu komt daar dus een CB1000 Hornet bij.

Taille van een horzel

De styling van de Hornet is agressief, dankzij de doordringende blik van de supercompacte, dubbele LED-koplampen en de brandstoftank met Hornet-logo. De motor oogt breedgeschouderd aan de voorkant en versmalt sterk naar achteren, als de taille van een horzel.

 

Honda CBR1000RR Fireblade-blok

De CB1000 Hornet levert ‘een indrukwekkende cocktail van intense acceleratie en vlijmscherp stuurgedrag voor maximaal rijplezier’, aldus Honda. De prestaties worden geleverd door een terug getunede CBR1000RR Fireblade-motor. In de CB1000 Hornet levert die 112 kW (152 pk) bij 11.000 tpm en 104 Nm bij 9.000 tpm. Dus geen 200+ pk zoals in de superbike Fireblade.

Kortere overbrenging

De prestaties van de CB1000 Hornet zullen in de praktijk weinig onderdoen voor die van de Fireblade. Zeker niet bij de acceleratie, want de Hornet heeft korte overbrengingsverhoudingen en dan kost het minder kracht om snel van de plek te komen. Een nieuw Twin Spar-frame moet de nodige torsiestijfheid garanderen en verder is de machine gezegend met de Showa ‘big piston’ SFF-upside down-voorvork en Nissin remklauwen.

Hornet met rijmodi

Je kunt kiezen uit meerdere rijmodi met verschillende combinaties van Power, Engine Braking en Honda Selectable Torque Control. Het 5-inch TFT-kleurenscherm biedt Honda RoadSync-connectiviteit. Dus je kunt een mobiele telefoon koppelen.

SP-versie van Honda CB1000 Hornet

Voor rijders die hun rijervaring nog verder willen versterken, is de CB1000 Hornet leverbaar in een SP-variant. Bij deze variant wordt het vermogen opgekrikt tot 115,6 kW (157 pk) en het koppel tot 107 Nm. Ook heeft de SP hoogwaardige componenten voor het rijwielgedeelte en de aandrijving. Dat zijn een instelbare Öhlins TTX36 achterschokdemper, een standaard quickshifter en Brembo Stylema remmen.

De CB1000 Hornet zal beschikbaar zijn in de volgende kleurstellingen:

  • Grand Prix Red
  • Mat Iridium Gray Metallic
  • Pearl Glare White

De SP-versie van de CB1000 Hornet zal exclusief verkrijgbaar zijn in het bijzondere Mat Ballistic Black Metallic, afgekruid met goudkleurige vorkpoten en unieke, in ‘desert gold’-metallic gespoten wielen.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen