achtergrondafbeelding

Nieuw: Moto Guzzi V100 Mandello

Speciaal model ter ere van 100-jarig bestaan

26 nov 2021, 17:45  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Moto Guzzi viert dit jaar (2021) zijn 100-jarig bestaan. Door corona komt het niet echt van festiviteiten, maar er komt wel een feestelijk model uit. De V100 Mandello.

De naam is een knipoog naar de Italiaanse stad Mandello del Lario waar de Moto Guzzi-fabriek staat. De nieuwe V100 Mandello sporttoer motorfiets is uiterlijk geïnspireerd door de Moto Guzzi Le Mans modellen uit 1976 en 1981. Het tweecilinder 90 graden V-blok is volledig nieuw ontwikkeld, ook al oogt het heel traditioneel. Het is volgens Moto Guzzi de eerste motor van een nieuwe, compacte generatie. De V100 Mandello is ook de eerste Moto Guzzi met een bochten ABS, semi-actieve vering en een quick shifter.

Bovenliggende nokkenassen en waterkoeling

De V-twin heeft een inhoud van 1.042 cc. Elke cilinder heeft dubbele bovenliggende nokkenassen en vier kleppen. Dus de onderliggende nokkenas met stoterstangen ruimt het veld. Ook is het blok nu watergekoeld en de droge koppeling heeft plaats gemaakt voor een versie met meervoudige natte platen. Die is hydraulisch bediend, dus niet meer met een kabel. De tweecilinder levert 115 pk en een maximum koppel van 105 Nm, waarvan al 90% beschikbaar is bij 3.500 toeren.

Cardan en enkelvoudige swingarm

De cardanaandrijving is nu verpakt in een enkelvoudige swingarm. De Moto Guzzi V100 Mandello krijgt een stalen buizenframe met een relatief compacte wielbasis van 1.486 mm. Volgens de makers bevordert dat de wendbaarheid. Zitpositie en configuratie zijn gericht op comfort en toeren. Elektronisch geregelde deflectors aan weerszijden van de 17,5 liter tank verbeteren de windgeleiding en verminderen de druk op de rijder met 22%.

Megastap met elektronische systemen

Andere nieuwe zaken zijn de led-koplampen met bochtenverlichting en een volledig TFT kleurendisplay. Vier rijmodi (travel, sport, rain en road) staan de rijder ter beschikking. De Öhlins dempers passen zich automatisch aan aan de gekozen stand en zorgen daarbij voor meer comfort of dynamiek in de vering. O ja, elektronisch bediend gas ontbreekt evenmin. En je kunt straks je smartphone koppelen. Moto Guzzi maakt kortom een flinke technologische stap om de aansluiting te krijgen met de concurrentie. De V100 Mandello is een primeur op de EICMA-show in Milaan. De verwachting is dat het nieuwe model volgend jaar komt.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen