achtergrondafbeelding

Unieke MV Agusta minibikes duiken op bij veiling

Een bijzonder productiemodel uit de jaren zeventig

6 feb 2019, 15:56  •  Nieuws
Door Niels van den Berg.

In de jaren zeventig kon je bij MV Agusta niet alleen terecht voor normale motorfietsen, maar ook voor minibikes! Met een echte racekuip waren dit één op één replica’s van de wedstrijdmodellen van MV Agusta. De kleine motoren waren in drie varianten verkrijgbaar en hadden zelfs hun eigen catalogus. Op 9 februari worden er tijdens de klassiekerbeurs RétroMobile in Parijs maar liefst drie geveild.

Een exacte replica

Ironisch genoeg was het nooit de intentie van MV Agusta om minibikes te verkopen. In de jaren zeventig was de motorcoureur Phil Read zeer succesvol op een machine van MV Agusta en in 1973 wist hij zelfs de wereldtitel te winnen. Als cadeau aan Phil besloot MV Agusta een miniatuurversie van zijn racer te bouwen. De miniatuurversie kreeg een racekuip in dezelfde kleuren, clip-on handvatten, vier uitlaten en spaakwielen. Een Franco Morini 47,5cc tweetaktmotor zorgt daarbij voor de aandrijving. Phil Read werd al poserend op de MV Agusta gefotografeerd en de foto’s werden in verschillende tijdschriften geplaatst.

Volledig zelf ontwikkeld

De reacties van het publiek waren overweldigend en steeds meer mensen wilden ook een MV Agusta minibike hebben. Voor het Italiaanse merk reden genoeg om een officiële MV Agusta Mini Bike Racer uit te brengen. De kleine motorfiets werd volledig in eigen huis ontwikkeld en het merk kocht alleen het motortje en de Dellorto carburateur in. De minibike had een centrifugaalkoppeling, een swingarm met twee schokdempers, telescopische voorvork en trommelremmen. De topsnelheid was -afhankelijk van het gewicht van de bestuurder- 40 km/u. Klanten konden kiezen uit de velgmaten 8-inch, 10-inch en 12-inch.

Maar liefst drie exemplaren

Hoeveel MV Agusta’s Mini Bike Racer er gebouwd zijn, blijft onduidelijk. Sommige bronnen spreken van tweehonderd en andere van tweeduizend exemplaren, maar driehonderd exemplaren lijkt het meest realistisch. Helaas hebben niet veel exemplaren het overleefd en heel af en toe duikt er eentje op bij een veiling. Het is dus met recht uniek te noemen dat er nu drie exemplaren onder de hamer gaan. Ondanks de schaarste lijkt de prijs voor dit bijzondere stukje geschiedenis mee te vallen. Het veilinghuis ArtCurial verwacht dat de kleine 8-inch variant tussen de 2.000 en 3.000 euro oplevert. De grotere versies moeten 5.000 tot 10.000 euro opbrengen.

Interesse in zo’n bijzondere minibike? Je kan hier de kavels bekijken.

Share Tweet Share Share E-Mail