achtergrondafbeelding
Harley-Davidson Sport Glide

Motortest – Harley-Davidson Sport Glide (2018)

Op pad met de even veelzijdige als sportieve nieuwe cruiser

17 jul 2018, 8:00  •  Motortests
Kris Spithout Door Kris Spithout. De motorolie stroomt deze "Greasemonkey" letterlijk door de aderen. Gek van motoren en liefhebber van het zwaardere Amerikaanse werk.

De gloednieuwe Harley-Davidson Sport Glide is een mooie toevoeging op het toch al complete modellen gamma van Harley-Davidson. De perfecte kruising tussen sportieve cruiser en tourer.

Softail platform

Harley-Davidson: “We hebben met de Sport Glide de opwindende dynamische capaciteiten van het nieuwe Softail platform met features die hem zowel voor woon- werkt verkeer als relaxt toeren uiterst geschikt maken. Een agressieve stijl met veelzijdigheid voor iedere situatie”.

Koffers

We gaan op pad met de Sport Glide om uit te vinden of het nou meer een sportieve cruiser is of meer een toermotor is. Hij oogt in ieder geval behoorlijk sportief maar door de koffers en de kleine kuip kan hij goed door als toermotor. Pfffff daar gaan we al.

“Waag het niet om hem een tourer te noemen”

Harley-Davidson Sport Glide

Sport Glide met Milwaukee Eight 107 Powertrain

In het nieuwe Softail-frame zit het Milwaukee Eight 107 motorblok in zwart/chrome. Aan de zijkant een grote in het oog springende luchtfilter eveneens zwart. Het blok heeft meer dan genoeg vermogen, 93 pk (69kw) bij 5020 tpm en een heerlijk koppel van 145 Nm. Door de rechtstreekse bevestiging op het frame in combinatie met de interne dubbele balansas heeft de motor een soepel karakter. Uit de dikke twee in een uitlaat komt een nette donkere sound.

Harley-Davidson Sport Glide

Softail-frame Harley-Davidson volledig vernieuwd

De Sport Glide heeft een volledig nieuw ontworpen Softail-frame. Het (monoshock) veerkarakter achter is middels een externe draaiknop aan de zijkant handmatig te verstellen. Aan de voorkant is de Sport Glide uitgerust met een moderne upside-down voorvork.

Harley-Davidson Sport Glide

Meer of minder comfort

De mini (batwing-achtige) kuip kun je in een handomdraai verwijderen. Bij langere afstanden houdt de kleine kuip de wind redelijk weg van je bovenlichaam. Ook de harde zijkoffers haal je er in enkele handelingen af. Gereedschap heb je hiervoor niet nodig. Zo transformeer je de toerversie in een paar tellen in een sportieve en agressief ogende naked cruiser.

Steun in de rug

Het zadel is stevig en zit comfortabel, met voldoende steun in de rug. Ook de duo-passagier heeft een comfortabele zit. Als optie kun je een afneembaar rugsteuntje aanschaffen voor extra comfort.

Bijzondere rijeigenschappen

De rijeigenschappen van de nieuwe Harley-telg liegen er niet om. De motor stuurt totaal anders dan andere nieuwe modellen. Het is een lekkere gooi- en smijt fiets, die precies doet wat jij hem opdraagt, echt een moderne bike. Hij ligt super strak op de weg en het 18-inch voorwiel (130/70B18) laat de motor makkelijk sturen. Achter heeft de Sport Glide een behoorlijk dik rubber (180/70B16). Flauwe bochten, korte bochten en ook rotondes zijn heerlijk om te nemen. Met 120 mm grondspeling kun je redelijk plat door de bocht. Op de snelweg komt hij toch het meest tot zijn recht. Het blok reageert heel soepel en met zo’n koppel is inhalen kinderspel. De 6-versnellingsbak schakelt soepel en zonder al te veel geluid. De zithouding is heel natuurlijk en het dikke stuur sluit daar perfect op aan. Het enige nadeel is dat je door het sportieve karakter van het nieuwe blok steeds sneller wilt rijden.

Prijzen

De Harley-Davidson Sport Glide is er vanaf 21.500 euro in Vivid Black. De kleurcombinaties Silver Fortune of Twisted Cherry zijn er vanaf 21.890 euro. Als je de Sport Glide besluit aan te schaffen krijg je eigenlijk twee motoren voor de prijs van één. Zeg maar Happy Hour! Je koopt een sportieve cruiser maar krijgt er tegelijkertijd een toermotor bij, wat wil je nog meer? Ik durf het niet aan om hem een tourer te noemen ook al is hij dat wel degelijk. Maar dan wel de sportiefste ooit!

Harley-Davidson Sport Glide

Maak een proefrit op jouw favoriete model

Via de website van Harley-Davidson kun je een proefrit boeken op het model van jouw dromen.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen