achtergrondafbeelding

Motortest – BMW M 1000 XR

Rauwdouwer met reispotentie

24 mei 2024, 13:20  •  Motortests, Nieuws  •  Door Wim Otten

Een indrukwekkende verschijning is het, deze BMW M 1000 XR. Bizar snel is hij ook door superbike-racetechnologie. Rechtop zittend moeiteloos een lange tocht maken of je rondetijden aanscherpen op het circuit, het kan allemaal. 

De BMW M 1000 XR is het derde M model. Het spits werd afgebeten door de M 1000 RR, die is afgeleid van de BMW superbike racer. De viercilinder motor levert 212 pk en de topsnelheid bedraagt meer dan 300 km/uur. Daarna kwam de roadster M 1000 R met 210 pk. Zelfde blok en frame maar met een wat minder extreem sportieve setup en zithouding. Nummer drie, de M 1000 XR, moet het stellen met 201 pk, maar trekt wel bijna even snel op, daarover later meer.

M 1000 XR als sportoermodel

De M 1000 XR is de krachtigste en lichtste in het segment van de power crossovers. De vierpitter levert met 201 pk weliswaar het minste vermogen van dit M trio, maar de rijsensatie is even intens als bij de M 1000 RR. De acceleratie imponeert. Het van de superbike afgeleide M remsysteem reageert direct dankzij onder meer een radiale rempomp en de remmen zijn echt uitstekend te doseren. Dat is erg fijn als je een tocht maakt over slingerende bergwegen en een van de eerste bochten een onzichtbare haarspeld blijkt.

Pure pret voor de ogen

Eerst het design: dat is pure pret voor de ogen. Aan de basis staat de BMW S 1000 XR, maar de M oogt veel agressiever. Komt ook door het M Competition pakket waarmee deze testmotor is uitgerust. Kost wel ruim vijf mille extra maar dan heb je ook wat. Alleen al doordat het zwarte-blauw-rode kleurschema erg fraai staat op deze motorfiets.

Carbon wat de klok slaat

Het M Competition pakket voegt vooral een flink aantal van carbon gemaakte componenten toe. De spatborden zijn ervan gemaakt, ook de zijpanelen van de bovenkuip en de wielen zijn van carbon. Ja, inderdaad: velgen en spaken bestaan in zijn geheel uit dit met koolstofvezels versterkte materiaal. Het is extreem stijf en licht van gewicht. De wielen leveren dan ook een flink aandeel in het drie kilogram lagere gewicht van de M 1000 XR met dit M Competition pakket: van 223 kg naar 200 kg. O ja, je krijgt ook een Akrapovic.

Wauw, die winglets!

Ja, inderdaad winglets, die zitten er ook op. Minder opvallend dan bij de M 1000 RR, maar niet minder fraai voor de beeldvorming. Van voren oogt de M XR door die winglets ‘lekker dik’. Van opzij valt de vernuftige vorm op. Je ziet aan alles dat ze zijn bedoeld om de luchtstroom te geleiden en effectief te benutten voor stabiliteit op hoge snelheid. Volgens BMW genereren ze tot 12 kg downforce bij 220 km/uur. “Daardoor kun je later remmen voor een bocht en eerder het gas weer opendraaien”.

Rechtop zittend rondetijd aanscherpen

Circuit en de taal van de racerij overheersen als je de specs van de BMW M 1000 XR op een rijtje zet. Hou je vast: M Endurance ketting, rijmodi Race en Race Pro, Brake Slide Assist voor gecontroleerde drifts tijdens remmen, DTC Wheelie control, Launch Control, M remsysteem met radiale rempomp als bij de BMW superbike enz, enz… Met het M Competition pakket is de motor zelfs voorbereid op gebruik van een M GPS Datalogger en Laptrigger. Alles is echt aanwezig om rechtop zittend rondetijden vast te leggen en aan te scherpen.

Acceleratie? Bizar!

Het 999 cc motorblok is een pareltje. Wisten we al wel van de M 1000 RR en M 1000 R. Hoewel het in de M XR met zijn 201 pk de minst krachtige variant is in de M serie, voelt dat in de praktijk totaal niet zo. Wat een acceleratiekracht! Hij blijft maar gaan, ook op hoge snelheid. Door een groter achtertandwiel (47 tands in plaats van 45 tands bij M 1000 RR) en korte overbrengingen bij 4e, 5e en 6e versnelling klimt de motor gretig in de toeren tot aan de begrenzing bij 14.600 t.p.m. In 3,2 seconden sprint je van stilstand naar 100 km/u en 4 seconden later tik je de 200 km/u aan!!!

En dat geluid

Stationair draaiend spint de motor als een snorrende kat. Niets aan het handje, zou je zeggen. Maar als je optrekt, de 6.000 toeren passeert en de ShiftCam-technologie de inlaatnokkenas in een ‘hetere’ stand heeft gezet, dan verandert het geluid in een rauwe brul en mondt dat bij hoge toerentallen uit in een kippenvel opwekkende viercilinder ‘huil’. Terwijl je bliksemsnel schakelt met de prima en snel reagerende quickshifter Shift Assist Pro.

Vering van keihard tot iets minder hard

Schokdemping en vering van de BMW M 1000 XR worden elektronisch geregeld en zijn op vele manieren naar jouw hand te zetten. De veervoorspanning is zowel voor als achter ook apart in te stellen. Met de demping in de setup Race voel je echt elk richeltje en elke kiezel: knoerthard geveerd dus. In Dynamic is dat iets minder hard en in standje Road is de demping het meest aangenaam voor het rijden op de openbare weg. Verder kun je met een schakelaar rechts op het stuur de rijmodi Rain, Road, Dynamic en Race kiezen. Bij de apart via de OBD te activeren modus Race Pro kun je drie stadia van interventie van de rijhulpsystemen instellen. En ook nog afzonderlijk. Dat is letterlijk voor de prof’s en dan vooral nog voor het circuit.

Conclusie

De BMW M 1000 XR heeft twee gezichten. Doe je kalm aan, dan kun je prima toeren door de stad. Dan klinkt hij bedeesd en jaag je andere weggebruikers niet in de gordijnen. Draai je het gas open en laat je het blok doen waarvoor het gemaakt is, dan is de openbare weg eigenlijk niet meer de ideale habitat. Dan biedt hij in alles te veel: te veel kracht, te veel acceleratie, te veel geluid en te veel snelheid. Dan komt hij beter tot zijn recht op een afgesloten circuit. Alleen heeft niet iedereen dat tot zijn beschikking of de toegang daartoe. Dan rest je alleen het vermogen tot zelfbeheersing, het vermogen om defensief te rijden en ver vooruit te kijken en op andere verkeersdeelnemers te letten voordat je ‘los gaat’. Heb je moeite daarmee, dan is de BMW M 1000 XR misschien niet zo’n verstandige aankoop. Scheelt je een forse aanschafprijs van minimaal 30.750 euro (mei 2024) en zelfs meer dan 37.000 euro met alle toeters en bellen op dit testexemplaar. Gevalletje van ‘bezint eer ge begint’. Beschik je wel over genoeg ervaring en  zelfbeheersing en zoek je met die instelling graag de grenzen op op de eerder genoemde bergslingers? Dan is een bezoek aan de BMW Motorrad-dealer aan te raden.

 

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen