achtergrondafbeelding
Motorrijbewijs - A1, A2, A1

Wat je moet weten om je motorrijbewijs te halen

Handige informatie voor motorrijders in spe

5 jun 2019, 14:42  •  Nieuws  •  Door Robin Nieuwhof

Altijd al je motorrijbewijs willen halen? Maar geen tijd om dingen uit te zoeken? In dit artikel staat alle praktische informatie over het halen van je motorrijbewijs.

Motorrijles

Je motorrijbewijs halen begint met het nemen van rijlessen. Oriënteer je allereerst goed welke rijscholen er in jouw buurt zijn. Als je deze op een rijtje hebt, kun je proeflessen aanvragen, deze zijn meestal gratis, op basis van die proeflessen kan je een keuze maken.

Waarschijnlijk heb je nog geen motor als je begint met lessen. Geen zorgen, want hier heeft jouw rijschool al aan gedacht. Zij hebben makkelijk hanteerbare motoren, zodat elk beginnend motorrijder er goed mee overweg kan.

Let van tevoren wel goed op of de rijscholen in jouw buurt wel een geschikte motor voor jou hebben. Ben je bijvoorbeeld erg klein, dan kan een motor te groot zijn voor je. Ook als je jonger bent dan 21 jaar moet je goed opletten. Wanneer je jonger bent dan 21 jaar mag je niet op een motor rijden met een vermogen van 25 KW of hoger. Niet alle rijscholen hebben deze motor tot hun beschikking. Informeer dus van tevoren goed, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Slagingspercentage motorrijbewijs

Om te kijken of je een goede rijschool gekozen hebt, kun je de slagingspercentages bekijken. Op de website van het CBR kun je alle slagingspercentages bekijken van alle rijscholen in Nederland. Ze zijn verplicht deze te publiceren. Via de rijschoolzoeker kun je zoeken op het onderdeel en de plaats.

Motor theorie oefenen

Tijdens je motorrijlessen moet je je theorie-examen gaan halen, anders mag je niet deelnemen aan het praktijkexamen. Van tevoren kan je hier goed voor oefenen. Op internet zijn verschillende websites waar je kan oefenen voor je theorie-examen. Meestal is de eerste gratis en betaal je daarna voor een pakket. Tijdens je motorrijlessen kom je veel situaties tegen, waar je ook al veel van kan leren.

Motor theorie-examen

Je motor theorie-examen wordt afgenomen op het CBR bij jou in de buurt. Het examen verloopt hetzelfde als het auto theorie-examen. Meld je bij aankomst aan en neem plaats in de wachtruimte. Wanneer je bijna aan de beurt bent kan je je waardevolle spullen zoals telefoon en sleutels in een kluisje stoppen. Er mag namelijk niets, met uitzondering van je identiteitsbewijs, mee de examenruimte in. Op het bord in de wachtruimte komt te staan wanneer je aan de beurt bent, onthoud je examennummer dus goed. Als je aan de beurt bent moet je je melden bij de balie, daar controleren ze je identiteitsbewijs. Ook wordt er verteld waar je zit. Als alles in orde is en je er klaar voor bent mag je de ruimte in en begint je examen.

Het examen bestaat uit 50 vragen en 2 testvragen. Er zijn verschillende soorten vragen, zorg dus dat je geoefend hebt zodat je deze ook goed snapt! De verschillende soorten vragen zijn:

Sleepvragen
Single – sleepvragen
Invulvragen
Hotspotvragen
Ja/nee vragen
Meerkeuzevragen
Op de website van het CBR staan deze vragen ook nog goed uitgelegd. Wanneer je alle vragen hebt ingevuld en de tijd voorbij is kun je het examen afronden. Je krijgt gelijk de uitslag van het examen. Of je bent geslaagd of gezakt zie je aan het duimpje dat op het scherm verschijnt.

Na 24 uur krijg je de uitslag ook op je mail. Ben je gezakt dan kun je kijken op welk onderwerp je je moet focussen voor de volgende keer. Als je geslaagd bent, onthoudt dan goed dat je theorie uitslag 1,5 jaar geldig is. In die periode moet je dus ook je praktijk halen, anders moet je opnieuw theorie-examen doen. Dat zou natuurlijk zonde zijn! Je betaalt namelijk €33,00 voor je theorie-examen.

Motor praktijkexamen

Bijzondere verrichtingen motorexamen

Één van de onderdelen van het motorexamen zijn de bijzondere verrichtingen. Dit onderdeel wordt ook wel de voertuigbeheersing genoemd. Hierbij moet je 7 oefeningen laten zien. Deze worden gekozen uit verschillende clusters, waarvan er 1 uit elk cluster moet komen. Je doet dus 4 oefeningen verplicht uit de clusters en 3 die de examinator nog extra kiest. Elke oefening telt even zwaar mee. Om te kunnen slagen voor je motorrijbewijs moet je bij het onderdeel bijzondere verrichtingen 5 van de 7 oefeningen hebben gehaald. Wanneer je een oefening onvoldoende uitvoert mag je deze één keer overdoen.

Verkeersdeelnemingen motorexamen

Bij het onderdeel verkeersdeelnemingen wordt je getoetst op je kijkgedrag, plaats op de weg, toepassen van de verkeersregel en de beheersing van de motor. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan met je rijinstructeur. Die geeft onderweg aan door het ontvangertje wat je moet doen. Na dat je de twee onderdelen hebt uitgevoerd krijg je op het CBR te horen of je geslaagd bent of niet.

Spoedcursus rijbewijs

Heb je weinig tijd om je rijbewijs te halen? Dan kan je ook een spoedcursus doen. Vooraf wordt er in een proefles gekeken hoeveel lessen je nodig zult hebben. Vervolgens krijg je 3 tot 4 uur les per dag. Langer kan niet in verband met je concentratie. Let er wel op dat de wachttijden voor het praktijkexamen lang zijn.

Soorten motorrijbewijzen

AM Rijbewijs

Ben je nog te jong voor een motorrijbewijs? Dan kan je het AM Rijbewijs halen. Met dit rijbewijs mag je snorfiets, brommer, scooter of een brommobiel rijden. Aan dit rijbewijs mag je al beginnen vanaf 16 jaar. Om het rijbewijs te halen moet je een theorie en praktijkexamen afleggen.

A1 Rijbewijs

Welk motorrijbewijs je kan halen ligt aan je leeftijd. Wanneer je 18 jaar oud bent mag je het A1 rijbewijs halen. Met deze mag je op een motor rijden met een maximaal vermogen van 11 kW.

A2 Rijbewijs

Wil je op een zwaardere motor rijden? Dan kan dat met het A2 rijbewijs. Om dit rijbewijs te halen moet je minimaal 20 jaar oud zijn, maar dan mag je wel op een motor met een vermogen van 35 kW.

A Rijbewijs

Als je 21 jaar bent kan je het rijbewijs A halen. Tot je 21e krijg je een motorrijbewijs A met code 80. Dit houdt in dat je alleen mag rijden op lichtere motoren uit categorie A1 en A2. Na 2 jaar kan je code 80 laten vervallen en mag je op zwaardere motoren rijden.

Kosten motorrijbewijs

Dit alles is natuurlijk niet gratis, net zoals een autorijbewijs brengt het motorrijbewijs ook de nodige kosten met zich mee. Je betaalt voor de lessen en de examens. De leskosten verschillen per rijschool, let hier dus ook goed op voor je een keus maakt.

Het theorie examen kost €33,00. Heb je extra tijd nodig voor het theorie-examen dan kost het €43,50.

Het praktijkexamen is prijziger dan het theorie-examen. Voor het onderdeel voertuigbeheersing betaal je €63,00, verkeersdeelnemingen kost je €112,00. Wil je tijdens je rijlessen weten hoe je ervoor staat? Dan kun je een tussentijdse toets doen, maar dit kost ook weer €112,00. Voor het praktijkonderdeel onder normale omstandigheden betaal je minimaal €175,00 en maximaal €287,00. Wil je een individueel begeleid examen dan betaal je nog €87,45 extra.

Daarnaast betaal je ook nog voor je gezondheidsverklaring, deze kost €37,80. Heb je eenmaal je motorrijbewijs gehaald, dan kun je het pasje aanvragen bij de gemeente. Dit kost ook nog eens €39,40.

Denk dus van tevoren goed na of je echt voor je motorrijbewijs wilt gaan. Het is een flinke investering waar je veel plezier van kan hebben als het echt iets voor jou is. De kosten voor het halen van een motorrijbewijs lopen flink op. Naast deze kosten moet je ook nog een motor aanschaffen en heb je je maandelijkse lasten van de motor.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen