achtergrondafbeelding
Tamiya Kawasaki Ninja ZX-RR

MotorRAI in Miniatuur: Kawasaki Ninja ZX-RR van Tamiya

Lean, green racing machine

16 jun 2019, 7:51  •  Nieuws
Door Paul Spek.

Een motorfiets met een héél licht Nederlands tintje. Althans: de Japanse fabrikant Tamiya maakt een fraaie bouwdoos van de Kawasaki Ninja ZX-RR die in 2006 tweede werd in de TT in Assen.

Nummer 56

In 2003 keerde Kawasaki met een fabrieksteam terug in de MotoGP. Het team zette voor het eerst een viertakt racemotor in, de ZX-RR. Toen in 2004 de Japanse motorcoureur Shinya Nakano bij het team kwam, gingen de ontwikkelingen snel. De racemotor van 2006 was voorzien van een opvallend design en Nakano bereed de machine met startnummer 56. Hij kon zich meten met de topteams en werd zelfs tweede in de TT van Assen van dat jaar.

“De Japanse motorcoureur Shinya Nakano reed in 2006 bij het Kawasaki-team kwam met startnummer 56”

Supergedetailleerd

Deze supergedetailleerde bouwdoos (Tamiya 14109) in schaal 1 op 12 meet precies 17 centimeter in de lengte. De Ohlins-voorvork en de Brembo-remtang zijn zo gedetailleerd dat ook de merknamen aanwezig zijn. Voor de groene bies over de velgrand levert Tamiya zelfs een decal mee, en vinyl slangetjes voor de remleidingen en gaskabel. Keurig!

Tamiya Kawasaki Ninja ZX-RR

Schroefjes

De 990 cc viercilindermotor is zeer gedetailleerd weergegeven en wordt in het frame bevestigd met vier schroefjes. Alle technische details van de motor, de wielophangingen en de uitlaten zijn aanwezig. Tamiya voorziet zelfs in alle kleine logootjes op allerlei onderdelen. Prachtig!

Afneembare stroomlijn

Natuurlijk zien racemotoren in de racekleuren en met de complete stroomlijn er indrukwekkend uit. Maar die stroomlijn dekt wel veel van de details af waarop je als bouwer zo je best hebt gedaan. Gelukkig heeft Tamiya ervoor gezorgd dat de panelen met precisieschroefjes worden bevestigd en dat die ook te verwijderen zijn om van alle technische details te genieten.

Goudkleurig

De Tamiya-bouwdoos is op diverse websites te koop voor bedragen tussen 35 en 50 euro. Daar komen natuurlijk nog verzendkosten bij – en het risico op schade. En als je hem in een modelbouwwinkel koopt, kun je gelijk de spuitlak in de juiste kleuren aanschaffen en eventueel een extra pakketje voor een superrealistische goudkleurig geanodiseerde voorvork.

Share Tweet Share Share E-Mail